Topwijnen van eigen bodem

Nederland is een serieus wijnland in opkomst. Vineuze uitbreidingen beperken zich niet langer tot het diepe zuiden, maar veroveren met rasse schreden de rest van ons koude kikkerlandje. Daarin zit 'm de kneep: de komst van koude-tolerante en meeldauwresistente, maar vooral smakelijke nieuwe druivenrassen maakte deze doorbraak mogelijk.

 

Het summum van erkenning voor Nederlandse kwaliteitswijnen is de eigen Nederlandse wijnlijn van sommelier-gastvrouw Thérèse Boer van De Librije, echtgenote van driesterrenkok Jonnie. Haar druiven worden verbouwd door 'nieuwe wijnboeren' Diana van der Biezen en Gert Jan Voortman. Zij lieten enkele jaren geleden een schitterend landhuis in hedendaags Saksische stijl, ontworpen door Frank Vijftigschilt, neerzetten in het Gelderse dorpje Laren, midden op een grote lap grond.

 

Wat kun je - behalve grasmaaien - met 8 hectare weiland nog méér doen dan van het vrije uitzicht genieten? Wel, genieten van tuinieren bijvoorbeeld en van een heerlijk glas wijn op je terras. De link naar een eigen wijngaard was snel gelegd, voorjaar 2006 ging ruim een hectare aan Solaris, Cabertin, Regent en Cabernet Blanc de grond in. Wat de edele kunst van het wijnmaken betreft, Diana en Gert Jan mochten rekenen op de technische steun van hun 'leerbedrijf' Hof van Twente in Bentelo.

 

"Toch ben je zo sterk als je zwakste schakel," beredeneerde Gert Jan, "en dat zwakke punt was bij ons smaak. Wij wilden namelijk niet alleen de meest eigentijdse wijn van Nederland maken, maar liefst ook de lekkerste. Tijdens een etentje in De Librije ontstond spontaan het idee om vakvrouw Thérèse Boer te vragen haar expertise aan onze wijngaard toe te voegen. Dat wil zeggen: ons helpen wijnen te maken die háár smaak zouden vertegenwoordigen. Op onze vraag Zou jij niet je eigen wijngaard willen hebben? riep Thérèse al net zo impulsief: Ja!

 

Zo ontstond een unieke manier van samenwerken, waarin iedereen exact bijdraagt waarin hij of zij het beste is. Alle wijnen worden onder persoonlijk auspiciën van Thérèse Boer gemaakt en dragen ook haar stempel. De vormgeving van de flessen is bijzonder. Het is een project van BURO1HOOG in Zwolle, waarbij bewust is gekozen voor de gewilde halve-litermaat. De titel van de serie is 'Kus van Thérèse', immers haar gebruikelijke signatuur, uitgestanst in een sexy rubber label met zilveropdruk. Er werd één rosé (van Regent) gemaakt, plus drie witte wijnen van respectievelijk Cabernet Blanc en Solaris, waarvan de laatste bovendien in een tweede, edelzoete versie.

 

Op Wijngoed Gelders Laren rijpt intussen alweer een tweede jaargang druiven, met als nieuwkomer de rode Pinotin. Een deel van de Solaris 2009 ligt op barrique, evenals een krachtige rode wijn van overwegend Regent uit de eerste oogst. Na 18 maanden houtlagering wordt deze voorjaar 2010 gepresenteerd. Misschien komt die wel 'Een Dreun van Jonnie' te heten…

 

Kus van Thérèse is uitsluitend te verkrijgen in de Librije-winkel te Zwolle of in restaurant De Librije.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden