Vakantie bij de boer

Allemaal lief en aardig, maar nu heeft de redactie van deze prachtige site mij toch voor een probleem gesteld. 'Wijntoerisme' is het thema van deze week. Mooi. Vind ik leuk. Maar daar kan natuurlijk nooit een aanbevolen wijn bij komen. Althans geen wijn die in Nederland te krijgen is. Daar is immers niks aan?

Als je op bezoek gaat bij een wijnboer, wil je iets kopen dat bijzonder is, dat je niet thuis op de hoek kunt halen. Iets waarvan je straks thuis kunt nagenieten vanwege de zelf georganiseerde exclusiviteit.

 

Toeristisch proeven
Zo. Dan kunnen we nu verder praten over dat proeven op toeristische grondslag. In Frankrijk kan dat overal, in andere landen vaak niet. Daar moet je een afspraak maken en tja, hoe doe je dat nou weer? Een enkele keer, zoals in Montalcino, in Toscane, is er een proeflokaal van samenwerkende wijnmakers. Daar kun je dan vragen om iemand te bellen. Lukt altijd.

Eenmaal bij de wijnboer moet je vooral alle geproefde wijn uitspugen, lekker of niet. In bakken, in schalen, buiten, of in de kelder in de goot. Trek geen witte broek aan in rodewijngebieden. Dan gaat alles goed.

O ja, toch een aanrader: het proeflokaaltje in Gigondas, in Zuid-Frankrijk, op het dorpsplein. Kun je aansluitend gaan lunchen bij het aanpalende restaurant. Onder de platanen. Waar je de wijn vooral niet uitspuugt. O, ik ben dol op wijntoerisme.

 


Caveau de Gigondas

Place du Portail
84190 Gigondas
Dagelijks van 10.00-12.00 uur en van 14.00-18.30 uur.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden