Vakantietip voor wijnliefhebbers

 

Italië, het blijft geweldig. Het eten, de wijn. Mamamia. Maar je wilt wel eens iets anders dan Toscane. Zeker als je verplicht bent daar in de zomervakantie te bivakkeren. Ik vond de horden toeristen in Montepulciano - hoe mooi zulke plaatsjes ook zijn - niet echt bijdragen aan de beleving. In de winkels veel te dure wijnen waar Amerikanen mee weglopen alsof ze gratis zijn. En tussen Firenze en Siena: Chianti vóór en Chianti na: t-shirts, ansichtkaarten, kookschorten. Ik kon geen zwarte haan meer zien.

Nee, maak dan eens een tussenstop in de heuvels van Oltrepò Pavese; een relatief onbekend wijngebied ten zuiden van Milaan, bij Pavia (Lombardije). Nog minder ver ook. Onverwacht mooi en verrassend rustig. Slechts Italiaanse weekendtoeristen uit de grote stad weten het te vinden. De druiven groeien er op glooiende heuvels die het voorzichtige begin van de Appenijnen moeten zijn. Wie er niets vermoedend vino rosso bestelt krijgt standaard iets gekoelde, mousserende rode wijn. Maar in de enoteca's van slaperige stadjes als Santa Maria della Versa vind je uitstekende stille rode wijnen van lokale druiven als uva rara, vespolina en croatina gebroederlijk naast meesterlijk gemaakte cabernet sauvignons. Elk met een geheel eigen karakter. Ik vermoed dat wijnen van dezelfde kwaliteit uit Piemonte of Toscane twee tot drie keer zoveel zouden kosten.

Kortom, op zoek naar een tussenstop deze zomer richting Toscane of wil je eens minder ver? Oltrepò Pavese. Onthoud die naam. Goed te bereizen en het ontdekken méér dan waard. Nagenoeg geen buitenlandse toeristen, gastvrije mensen en bijzondere wijnen. Overnachten doe je bij een agriturismo waar je voor een habbekrats meteen uitgebreid en geweldig dineert. En, met een beetje geluk, kijk je de volgende ochtend uit over de Po-vlakte met daar achter als onwaarschijnlijk decor alle toppen van de Alpen. Móói!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden