Van Mateus naar rosé

Afgelopen week vond ik op zolder de eerste foto van mij met wijn. Ik zeg ‘wijn’ maar een preciezere omschrijving zou zijn ‘een wijnfles’. Ik sta op die foto in de ‘soos’ van mijn oudere neven in Huisseling –geheel in jaren zeventig stijl met visnetten aan het plafond, biljart op de achtergrond, en grote zwart-wit TV in de hoek met daarop onmiskenbaar een Mateus-fles inclusief half gesmolten druipkaars.

 

Kandelaar, schemerlamp, wijnfles
Net als de fondueset was Mateus ongekend populair in die tijd. Niet alleen voor wat er in de fles zat maar ook vanwege zijn mogelijkheden als kandelaar en schemerlamp. Er zou in het gloriejaar van 1975 zóveel Mateus verkocht worden dat in dat jaar bijna de helft van alle exportwijn uit Portugal rosé was. Meerdere tientallen miljoen flessen.

 

Rosé voor alle momenten
Hoewel Mateus Rosé nog steeds in de herkenbare buidelfles zit, heeft het zijn oorspronkelijke populariteit nooit meer kunnen evenaren. De wijn van nu is droger dan vroeger, een stukje duurder en zit in een gerestylde buidel. Het grootste verschil met de jaren zeventig is echter dat Mateus nu moet concurreren met een veel groter aanbod aan roséalternatieven dan toen. Ook zijn er inmiddels diverse stijlen rosé en uiteenlopende smaken. Er is een rosé voor iedereen, voor elk moment en elk gerecht.

 

Marsigny: zo lekker als champagne
Mijn lievelingsrosé is en blijft de mousserende rosé. Met name rosé champagne. Maar voor een betaalbaar alternatief ga ik voor de Marsigny rosé, een Crémant de Bourgogne. Alleen in prijs van de real thing te onderscheiden.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden