Veel kleur, veel geur: wijn uit Italië

Aaah, Italië! De wuivende macaronivelden, de bomen die hun gewicht aan rijpe spaghetti nauwelijks kunnen torsen! Ja ja, wij wijnliefhebbers zijn dol op het Italiaanse. Jammer alleen dat de wijnsituatie zo onoverzichtelijk is.

 

Divers wijnlandschap
Er is niks aan te doen: het Italiaanse wijnlandschap is divers. Uiterst divers. Dat is extra lastig doordat wij van oudsher meer naar Frankrijk kijken. In boeken, bij cursussen, telkens krijgt Frankrijk de aandacht. Wie iets van Italiaanse wijn wil weten, begint dus al met een achterstand. Maar laten we ons er vooral niet door tegenhouden. Er is te veel lekkers. Uit Toscane bijvoorbeeld, uit Piemonte, uit Friuli. Maar de laatste jaren zijn de wijnen daar duur geworden. Gewoon een kwestie van vraag en aanbod, verklaarbaar, maar duur is duur.

 

Andere kant van de laars
Kom dan eens mee naar de Adriatische kant van de Italiaanse laars. Naar de regio die Abruzzen heet, recht ten oosten van Rome. Daar maakt men meer en meer lekkere wijn. De rode is vooral van de montepulcianodruif gemaakt, die, blijf er even bij, niets te maken heeft met de stad Montepulciano in Toscane. In die omgeving maakt men Vino Nobile van prugnolo gentile, de lokale naam voor de sangiovesedruif.

 

Gulle wijn
De rode Montepulciano d’Abbruzo die ik hier in het zonnetje zet, is de Collefrisio Zero 2007 van Les Généreux, € 7,95. Een gulle wijn, veel kleur, veel geur, met rood en zwart fruit, een happige kern en dat sappige sap dat veel Italiaanse wijnen hebben. Nee, hij is niet alleen om bij pasta te drinken. Boerenkool kan hij net zo goed aan, en lamsvlees natuurlijk, eendenborst, biefstukken. Of een fazantje!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden