Verliefd op de Cabernet Franc-druif

Zo vlak na de feestdagen een ode aan een prachtig klassiek, en helaas te vaak op het 2e plan fungerend, druivenras. Echter op de juiste manier gemaakt is het van een ongekende schoonheid, hmmmm. Bij velen is het onbekend dat de Cabernet Sauvignon eigenlijk van de Cabernet Franc afstamt en niet andersom (behalve bij u natuurlijk). En voor de smaak is dat trouwens ook volledig onbelangrijk.

 

De eerste vlinders in mijn buik voor de Cabernet Franc-druif onstonden in een wijnkelder in Zuid-Hongarije, waar ik enkele jaren geleden rechtstreeks uit het vat mocht proeven. Omdat ik net een slok wijn nam, was er geen plaats om het water in mijn mond te laten lopen. Wauw, vol, kruidig, zuiver en superzacht door de barriques...gewoon prachtig. “Deze wijn wordt straks gebruikt als blend (mengwijn) in hogere cuvee's” werd verteld. Waaaat???? Geblend? Ho stop, waarom maken jullie hier geen 100% Cabernet Franc van? Tsja, dat is dus les nummer 1: nooit, maar dan ook nooit op de stoel van de wijnmaker gaan zitten. Maar mijn liefde was wel geboren en inmiddels zijn steeds meer wijnkenners- en liefhebbers overtuigd van de kracht van Hongaarse Cabernet Franc. Daar ligt nog veel moois op ons te wachten.

 

De Hongaarse variant lijkt overigens voor geen meter op de 'klassieke' Cabernet Franc uit de Loire, zoals bijvoorbeeld Chinon...Kracht wordt hier ingeruild voor een zeldzaam gave elegantie, fris zonder dun te worden, heerlijk geurend rijp fruit met een zachte kruidigheid en niet onbelangrijk, niet al te zwaar en alcoholisch. Kijk dat bevordert nou het doordrinkgehalte. En zonder u te willen vermoeien met allerlei slaapkamertermen, maar hier word ik dus opgewonden van...

En ja, als je verliefd bent doe je gekke dingen dus roep ik de Loire en Zuid Hongarije uit tot gaafste en meest kenmerkende wijngebieden ter wereld. Zo, en nu u weer......

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden