Verliefd op Valpolicella

Verliefd op Valpolicella

Het is augustus. De zomer is in volle gang. Toeristen overspoelen de oevers van het immens populaire meer. In het zuiden hebben zonaanbidders bezit genomen van de kleine kiezelstrandjes en in het noorden wachten surfers dobberend op het water geduldig op de aanwakkerende wind.

Zomer aan het Gardameer


Het is augustus. De zomer is in volle gang. Toeristen overspoelen de oevers van het immens populaire meer. In het zuiden hebben zonaanbidders bezit genomen van de kleine kiezelstrandjes en in het noorden wachten surfers dobberend op het water geduldig op de aanwakkerende wind. De culturele hotspot Verona mag niet worden gemist en ook een excursie naar Venetië staat op het to-do-lijstje. We rijden een rondje om het meer, lunchen in Sirmione, dineren in Lazise en slaan geen ijssalon over. Zomervakantie aan het Gardameer in een notendop.


Smaakvolle attractie


De smaakvolste attractie mist echter in mijn ongetwijfeld herkenbare opsomming. Valpolicella! De wijnstreek met de nette rijtjes wijnstokken tussen de heuvels aan de oostzijde van het meer en de voet van de stad Verona. De wijnstreek met Corvina, Molinara en Rondinella als smaakvolle ingrediënten voor fluweelzachte wijnen. De wijnstreek met de lokale matador Amarone della Valpolicella als absoluut hoogtepunt.


Onbereikbare liefde


Amarone della Valpolicella. De rode wijn van ingedroogde druiven. Onweerstaanbaar lekker door haar enorm geconcentreerde smaak, maar ook voorzien van een niet misselijk prijskaartje. Een onbereikbare liefde. Maar wat wil je met uitgerekend Verona, de stad van Romeo en Juliette, op steenworpafstand?


Betaalbaar neefje


Gelukkig is Valpolicella meer dan Amarone en haar eveneens niet te versmaden zoete zusje Recioto. De Ripasso om te beginnen. Jonge Valpolicella ondergaat in de vaten met de droesem van de Amarone een tweede gisting en absorbeert een scheutje alcohol en bovenal een flinke stoot Amarone aroma. Een smaakvol en betaalbaar neefje van de Amarone ziet het levenslicht. Slimme vondst van die Italianen!


Aantrekkelijke halfzus


Maar onze ontdekkingstocht in Valpolicella is nog niet ten einde. We komen het aantrekkelijke halfzusje van de Amarone op het spoor. Biologisch wijnbedrijf Fasoli Gino laat een deel van de met de hand geplukte druiven een tweetal weken indrogen. De concentratie suikers en smaken in de druif neemt zienderogen toe. En deze Amarone techniek heeft haar uitwerking niet gemist!


Happy ending


De wijn in het glas kijkt me aanlokkelijk aan. De eerste slok nog langer uitstellen is pure zelfkwelling. Ik geef me over aan Valpolicella en de samengesmolten zijdezachte aroma’s strelen mijn zintuigen. Het ontcijferen van het pallet aan smaken is een bijna onmogelijke puzzel. Een flinke dosis rijpe kersen en bramen, een theelepel speculaaskruiden, een spoortje olijf, een randje vanille en een lichtpittig pepertje. Me & Valpolicella! Een ontluikende liefde met happy ending. En dat op steenworpafstand van Verona…

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden