Verrassend: wijn uit Canada

www.jancisrobinson.com

Ik ben soms negatief over Canadese wijn, maar om te laten zien dat ik er echt niet tégen ben, deze keer de twee beste producenten uit Ontario.

Om te beginnen Deborah Paskus van Closson Chase, een tamelijk jong bedrijf in Prince Edward County, een nieuwe en spannende wijnregio. De grond bestaat er uit een ondiepe laag gebarsten kalksteen, en vanwege die kalk (die je ook in de Bourgogne vindt) is er chardonnay en pinot noir geplant.

 

Bijzondere wijnen
De druiven staan op een helling die naar de noordelijke oever van Lake Ontario loopt. Zo hebben ze nog wat aan de warmte die het meer afgeeft, want de ligging is behoorlijk hoog en het klimaat is streng. De winter van 2004-2005 richtte zelfs zoveel schade aan, dat de grond rond elke druivenstok nu iedere winter wordt opgehoogd en in het voorjaar weer weggehaald! De kalkbodem lijkt echter zijn werk te doen en de wijnen iets bijzonders mee te geven. Je kunt de Chardonnays rustig in een proeverij van top-Bourgognes zetten.

 

Vooral Pinot Noir
De tweede producent is Le Clos Jordanne, die vooral uitblinkt met zijn Pinot Noir. Wijnmaker hier is Thomas Bachelder, die eerder in Oregon werkte. Ik maakte proefnotities van enkele van zijn wijnen.
Le Clos Jordanne, Village Reserve Pinot Noir 2007, Niagara Peninsula
Uitzonderlijk droog jaar voor deze streek. Toch smaakt deze wijn lichter dan veel andere wijnen uit hetzelfde gebied. Fris en verfrissend!
Le Clos Jordanne, Le Grand Clos Pinot Noir 2007, Niagara Peninsula
Diepe kleur. Zwarte kers. Behoorlijk extreem voor Canada – bijna warm! Heel erg rijp, wat in Toronto ongetwijfeld goed zal vallen.

 

Voor de Closson Chase zul je naar Canada moeten, maar de Clos Jordanne kun je (voor pittige prijzen) online bestellen.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden