Verrassende wijn uit Sicilië

Tijdens de ProWein-proeverij had ik de kans om heel veel ‘massieve’ wijnen te proeven. Dat zijn grote wijnmerken die over de hele wereld worden verkocht. Hun omzet is een cijfer met meer dan zes nullen.

 

Saai en oppervlakkig
Ik heb me wel eens denigrerend uitgelaten over deze wijnen, over hun saaie restsuikers, hun oppervlakkige gistaroma’s en de smaak die per maand kan verschillen… Tot mijn verrassing kreeg ik, nadat ik een aantal grote namen uit de hele wereld had geproefd, een groep wijnen onder mijn neus met de naam Montalto, afkomstig uit Sicilië.

 

Drie keer proeven
Ik proefde drie wijnen uit 2008, een rode, een witte en een rosé. De flessen hadden mooie, sobere etiketten (zonder grappige dierenplaatjes, want dat wordt zo langzamerhand vervelend), mooie kleuren en een glimlachende salesmanager. De wijnen waren – wonder boven wonder – goed. Ze hadden zelfs karakter!
Bij de witte wijn, gemaakt van pinot grigio, gaat de balans iets meer naar frisheid dan naar de makkelijke, zoete tonen. In de neus herkende ik anonieme banaan en ananas-geuren, die je krijgt van bepaalde gist. Maar ik ontdekte ook een zonnige mineralige geur, karakteristiek!

 

Standaardformule
De Nero d’Avola rosé is niet gemaakt volgens de standaardformule zuur + CO2 is = knisperend frisse moderne wijn. De rosé was juist elegant, teer maar niet saai, schoon en vol fruit.

 

Nieuwe wereld
De rode wijn van nero d’avola is weer soepel, een beetje zoetjes… Vergeleken met de andere twee volgt deze wijn de nieuwe-wereld-trend, met zachte tannines, veel fruit en hout van eiken staafjes, maar de wijn is niet helemaal omgevallen, hij behoudt zijn kruidige, pittige Nero-persoonlijkheid.

De wijn kost € 3,99 per fles. Zeker de moeite, als je ‘m ergens tegenkomt!

Vertaling: Sabina Posthumus
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden