Verrassingen in de wijnkelder

Hoe kan je het jaar beter beginnen dan met het inventariseren van je wijnkelder? Al maanden bedenk ik wat er toch allemaal ligt in die rekken die zo zorgvuldig gevuld zijn, toen een tijd verwaarloosd en nu hink-stap-sprong geledigd worden. Hoeveel hebben we nog en waar ligt het?

 

Het was een heel leuke ochtend, toen wij ons met het Wijnlogboek van Hubrecht Duijker (een handig kelderboek dat hij in de jaren tachtig uitbracht voor de particuliere verzamelaar) opsloten in onze ‘kelder’, een kamertje dat manlief zelf in de garage heeft gebouwd, met koelsysteem, zodat het er maand in maand uit 12-13 graden is. Daar zat ik dan, met de rekken om mij heen en het boek op mijn schoot. Hij haalde de flessen eruit en ik turfde ze in het boek. Het was een aaneenschakeling van ‘hoera hebben we dat ook?’ en ‘o jemig, hebben we dat nog steeds?’ De leeftijden van de wijnen variëren van 1989 tot 2006, met de nadruk op wijnen tot en met 2000. Al die etiketten, al die verhalen...

 

De meest bijzondere ontdekking was een fles Maury Vin doux naturel uit 1925. AOC Maury levert een natuurlijk zoete wijn, regio Zuid Frankrijk, waar ook de AOCRivesaltes ligt, ook een leverancier van Vin doux naturel. De wijnen worden tijdens de alcoholische gisting bij een vrij laag alcoholpercentage gemuteerd: door toevoeging van wijnalcohol wordt het gistingsproces gestopt, waardoor de wijnen veel van hun natuurlijke zoetheid en fruitigheid behouden. Het alcoholpercentage bedraagt daarna tussen 17 en 19%. Hierdoor kunnen ze, net als port en sherry, heel goed ouderen zonder negatieve gevolgen.

 

Deze fles uit 1925 heeft een diep rossig gouden inhoud, een beetje zoals een verkleurend esdoornblad in de herfst. Het etiket zag er nog goed uit en nadere inspectie leerde me dat de wijn in 2000 gebotteld is, maar uit familievaten komt – foeders meer, denk ik, geen bordelaises – die uit 1925 stammen. Er zitten minuscule schimmelvlekjes op de fles, maar die verwijzen niet naar het jaar van oorsprong maar naar de vochtigheidsgraad in onze kelder. Deze bijzondere wijn is opgewassen tegen een mooi dessert met chocola en rood fruit of smaakrijk gebak. Of een stukje foie gras, een klassieke combinatie. Samen met nog 4 flessen Moulin Touchais, een lichtzoete Anjou, uit 1975 vormt hij wel een van de snoepjes uit de collectie. Een edel snoepje, dat wel.

 

Aan het eind van de inventarisatie mocht ik alles optellen. Met rode koontjes en het stof van de flessen op mijn handen. Voor iedereen die dit leest: een zalig nieuw jaar en wie weet, een mooi moment om te beginnen met sparen. Van wijn dan wel.

 

Bekijk ook Lucettes recept voor chocoladeflan met Maury-schuim >>

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden