Verrukkelijke Rhône

www.jancisrobinson.com

Ik leerde deze witte Rhônewijn kennen in de trendy brasserie Thoumieux in Parijs, tijdens een diner met Tim Johnston en zijn vrouw Stephanie (eigenaars van de Parijse wijnbar Juveniles). Ik was toen onder de indruk van hoe goed de wijn zich staande hield bij onze vier heel verschillende én heel uitgesproken voorgerechten.

 

Pittige roussanne
Hij had heel veel body maar was ook lekker levendig – veel levendiger dan wijnen waar veel marsanne (een witte Rhônedruif) in zit uit hete klimaten als Australië of Californië, bijvoorbeeld. Deze wijn uit het midden van de Rhônevallei bestaat voor een vijfde deel uit de wat pittigere druif roussanne.

 

 
Richting de top
Het was dan ook heerlijk om deze wijn weer tegen te komen op een proeverij van Rhônewijnen. Ik gaf ’m 17 punten (uit 20), wat bij mij op echt enthousiasme duidt. En hoewel hij al een dikke drie jaar oud is, begint hij volgens mij nu pas zijn top te bereiken. En ik denk dat deze heerlijke wijn het best nog een paar jaar uit zal houden.
 
Lekker bij het eten
Bij de proeverij viel me verder op dat de wijn een bijzonder intense minerale geur heeft, met behoorlijk wat limoen erin – maar het leek me nog steeds een wijn die je het best bij het eten tot je kunt nemen. Hoewel hij 'maar' 13 procent alcohol heeft, heeft hij te veel body om ’m als aperitief weg te klokken, lijkt mij.

 

 
Alternatief voor Bourgogne
Maar deze wijn dient vooral ook als illustratie van het feit dat de droge witte wijnen van de Rhône de laatste jaren spectaculair verbeterd zijn. Deze St-Péray is wat mij betreft zelfs een prima alternatief voor witte Bourgogne!

 

 
Bernard Gripa, Les Pins, 2007, St-Péray, Rhône
De Les Pins uit St-Péray is in Nederland helaas nog niet te koop.
 
Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden