“Verticaaltje” bij Daan

Zo rond deze tijd is het ultieme thema in mijn diverse wijnproefgroepen de “favoriete vakantiewijn”. Je zult maar een beroerde vakantie gehad hebben (zoals ik in Normandië met cider en dronken Ieren) en al na een week naar huis zijn teruggekeerd. Nog snel in de supermarché wat flessen ingeslagen, zodat je de 1e wijnavond tenminste ook een inbreng hebt.

Als een proefclub net opgestart is, is het vinden van een thema niet zo snel een probleem. Men is nog enthousiast, heeft vaak net een wijncursus achter de rug en zit nog vol met vragen. Dat is de fase van het leren herkennen van de druiven, een avondje chardonnay, merlot, pinot noir, etc. Daarna komt de fase van klassiek tegenover nieuwe wereld, daarna die van zelf geïmporteerde wijnen en als het meezit als tegenhanger van de tientjesavond de “big spender wijnen”.

Het is ook de periode waarin geld belangrijker wordt. Er haken deelnemers af, omdat de druk om de bijdrage per tarief van aanvankelijk nog 200 gulden per avond met 12 deelnemers (hetgeen ook in de europeriode nog steeds de standaard was, maar happen mochten inmiddels apart verrekend worden) te verhogen groter wordt. Het is ook de fase van de eerste incidenten. De organisator van de champagneavond meende een ruim budget te hebben dat hoofdelijk omgeslagen zou worden, maar voor 80 euro per persoon was toch eigenlijk geen drinkbare champagne te vinden.

Tijd voor een verticaaltje
Dan wordt het tijd voor een verticaaltje. Het is een kwestie van geduld. Je bent al een tijdje bezig met wijnkopen en je komt erachter dat je van sommige wijnen inmiddels al meerdere jaren hebt liggen. Die koop je collectief in de voorkoop, enkele flessen uit de kist die je met de proefclub aangeschaft hebt. Je ontvangt natuurlijk per email of postabonnement alle mailings van bekende wijnverkopers en let op de uitverkoopaanbiedingen. Je zoekt als je er voorbij komt tussen de restanten en verzamelt ondertussen tegen schappelijke prijzen je thema bij elkaar.

Bij het jaarlijkse gesteggel over de proefplanning meld je steevast wel zorg te dragen voor een verticaaltje. Afhankelijk van de organisatiegraad van de proefclub wil men al harde namen of krijg je carte blanche. Zo organiseerde ik al verticaaltjes Mas de Daumas Gassac (zowel jaren rood als wit), Beaucastel Chateauneuf-du-pape, Chave Hermitage en Bongeoverno. Meestal zijn er deelnemers die ook nog wel ergens een fles hadden liggen, waardoor een basis van circa 6 tot 8 flessen vaak aangevuld wordt tot 12. En dan heb je toch een feestje!

Twaalf jaargangen Trevallon rood
Afgelopen donderdag waren het 12 jaargangen Trevallon rood. 1995 tot en met 2007. In 2002 is de wijn niet gemaakt. Trevallon is een cultwijn die door zijn samenstelling van 50% syrah en 50% cabernet sauvignon zijn AOC Coteaux d’Aix- en Provencestatus kwijtraakte en dus gewoon een Vin du Pays is. De architect/wijnmaker Eloi Durrbach begon in 1973 ergens tussen Avignon en Arles. Plantte voor zijn overigens ook fantastische witte wijnen Roussanne die hij betrok van Beaucastel. Zoals te verwachten zijn het echte terroirwijnen die maken dat je besluit om voortaan nog alleen de goede jaren te kopen. Want er zaten zeker topjaren tussen in deze proeverij (1995/1997/2001/2005), maar er was discussie over de strontwijn 1997 (heerlijk animaal, hou ik echt van) of de fruitwijn van 1995. Smaken verschillen, maar leerzaam was het wel.

De komende tijd zoek ik verder naar andere wijnen voor andere verticaaltjes. En om de prijs van sommige flessen niet op te jagen vermeld ik alleen die namen van wijnen die klaarliggen voor een avond: Talbot, Barolo van Cogno, Montus, Chateau Musar. Welke proefgroep het eerst komt, daar komt het op de agenda. Ik ben benieuwd of ze deze column ook lezen.

Tot slot: de 12 flessen staan nu breeduit in de woonkamer. Ieder etiket is een kunststuk op zich en gemaakt door de wijnmaker zelf. Omdat ik ook een passie heb voor etiketten zal ik dus ook nog op zoek moeten gaan naar oudere jaargangen. Zo ben je ook nooit klaar met je hobbies.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden