Vietnamese Wijn uit Dalat: City of Fog

Wie aan Vietnam denkt, denkt aan loempia’s, eindeloze rijstvelden met vrouwen getooid in lange gewaden en punthoeden en de drukke straten van Saigon. Één van de laatste dingen waar men waarschijnlijk aan denkt is wijn. Toch wordt er in midden Vietnam op 1500 meter hoogte in het koele klimaat van Dalat wijn verbouwd. De Fransen hadden gedurende de koloniale tijd hun stempel achtergelaten door verschillende gewassen van thuis mee te nemen en in Dalat te verbouwen - zoals aardbeien, asperges en artisjokken - en de gewoonte om wijn te drinken.

Sinds 1999 is dhr. Nguyen Van Viet begonnen met zijn grote trots: Vang Dalat Winery. Zijn kennis van wijn produceren komt voort uit een korte stage van vier maanden bij een wijnproducent in Frankrijk en al zijn overige kennis heeft hij opgedaan via zelfstudie uit boeken en via het internet. Het bedrijf begon met het produceren van bier en likeuren uit plaatselijk fruit, maar door de toenemende vraag naar wijn begon het bedrijf te experimenteren met wijnen in de stijl van Bordeaux.

Het speciale aan de wijnen is dat ze niet allemaal worden geproduceerd van druiven, maar deels van de moerbei. Andere druiven die worden gebruikt zijn de cardinal en de cabernetdruif. Door het gebruik van deze druivensoorten is Vietnamese wijn nog lang niet te meten aan internationale standaarden, maar het bedrijf heeft vooral het doel om consumptie in eigen land te bevorderen. Op de lange termijn is Vang Dalat Winery bezig met het verbeteren van de gebruikte technieken en de kwaliteit.

Vietnamese wijn behoort misschien nog niet tot de topcategorie wijnen, maar het is zeker de moeite waard om te proberen, al is het alleen maar om te zeggen dat je een Aziatische wijn hebt geproefd...
Một, hai, ba... dô (proost)!

Reacties

  1. Richard Oversluizen Richard Oversluizen

    Heb nu een aantal keren de witte geprobeerd met zoals op de fles staat 'unique taste and character'. Het unieke karakter komt vast ook van de aardbeien die naast de druiven (onbekend welke) worden gebruikt. On de verste verte geen chardonnay, tortontes, viognier of sauvignon blanc maar charmant om te drinken, zeker als je wat gewend bent aan de aardse smaak. En betaalbaar bovendien.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden