Vin de Constance 1986

In 2003 vierden mijn partner en ik ons 25-jarig bij elkaar zijn. Niet met een gewoon feestje, maar met een wijnproeverij met Zwitserse wijnen. Deze wijnen bekoren me al vanaf het moment waarop ik al liftend door het Rhônedal na zes weken bergbeklimmen huiswaarts toog. Als 18-jarige kreeg ik een lift van een echtpaar richting Basel onder de voorwaarde dat ik geen haast zou hebben, want ze kwamen terug van vakantie en wilden op deze laatste dag nog wijninkopen doen. Niet gewend aan de edele kunst van het spugen werd het een voor mij memorabele tocht, waarbij de wijnherinneringen tot diep in mijn poriën doordrongen.

Pas veel later drong de ware betekenis van Amigne de Vetroz tot mij door. Een fantastische dessertwijn van een druif die daar al vanaf de Romeinse overheersing op de steile flanken van de berg groeit. Maar over deze Yquem van Zwitserland wil ik het eigenlijk nu niet hebben, maar wel over die van Zuid-Afrika. Als geste voor een jubileum-idee hadden we geopperd om ruimhartig met zoete wijnen aan te komen. Nu, dat hebben we geweten. Nog steeds put ik bij menig dessert met vrienden uit de toen gekregen flessen.

Zo ook de Vin de Constance 1986. Aanvankelijk bewaarde ik deze fles in haar originele doos in mijn wijnkamertje op het oosten, totdat ik er over ging lezen en schrijven met de wijnmakers, toen werd het toch de wijnkast. De betreffende wijn werd al gemaakt rond 1730. Rond 1830 sloeg ook in Zuid-Afrika de phylloxera toe, waardoor de wijn niet meer gemaakt werd tot 1986. Kortom, een onzer gasten had ons een eerste druk toebedeeld van een legendarische wijn.

Vermoedelijk waren enkele flessen in Nederland terechtgekomen via de ambassade in een winkeltje in Den Haag. Het is een wijn waarvan recentere versies ook door Nelson Mandela erg gewaardeerd schijnen te worden. De wijnen kunnen zeker vijftien jaar oud worden, maar van de vroegere flessen is bekend dat ze wel tweehonderd leeftijdsjaren haalden. De fles uit 1986 was een topper op een veiling in Nederburg in 2005 en ging toen weg voor circa 2000 Rand. Wij dronken hem ter gelegenheid van mijn verjaardag met eerdere gulle gevers van zoete wijnen. Honing, frisse zuren, kracht, lengte, een wijn om nooit meer te vergeten. De gulle gever trouwens zal het met een jonger troostjaar moeten doen, want de fles ging helemaal leeg en er werd niet gespuugd!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden