Viña Tondonia: typisch Zaha Hadid

Opvallend tussen het traditioneel hoekige voorkomen van de meeste bodegas in Haro, is de door Zaha Hadid gerealiseerde winkel annex proefruimte van Viña Tondonia. Het gebouw is door de organische, asymmetrisch vloeiende zigzagvorm in staal en glas herkenbaar als typisch Zaha. Het werd gebouwd in 1986, toen deze bekroonde Irakese architect nog onbekend was.

Eerbetoon aan grootvader
Opdracht voor het ontwerp kwam van de plezierig excentrieke familie Lopez de Heredia. De familie bestiert de ruim honderd jaar tevoren gestichte bodega van hun overgrootvader Rafael op uiterst klassieke wijze, maar met hedendaagse verve. "Wij zochten naar iemand met een eigen gezicht, naar een stijl die je ergens anders niet vaak ziet. Het nieuwe gebouw moet een passende behuizing zijn voor de antieke houten kiosk waar mijn overgrootvader ooit zijn wijnen verkocht. Het gebouw is een eerbetoon aan hem," aldus wijnmaker Maria-José.

Cola of wijn
"Tijdens onze zoektocht stuitten wij toevallig op de naam Zaha Hadid. We nodigden haar uit en het klikte meteen tussen ons. En dat terwijl Zaha zelf niet eens wijn drinkt maar Cola light," voegt ze grinnikend toe. "Mijn grootvader liet destijds enorme blokken zandsteen uit de bergen halen. In de tunnels die daardoor ontstonden, sloeg hij vaten en flessen op. Zaha Hadid respecteerde de bouwstijl van mijn overgrootvader. 'Hij bouwde als een Egyptenaar,' was haar commentaar."

Proeflokaal onder winkel
Toen Zaha niet lang daarna de Pritzker architectuurprijs ontving en haar naam wereldwijd bekendheid kreeg was het hek van de dam. Marie-José: "Tot onze verbazing togen de mensen in drommen naar Haro en Viña Tondonia om dit juweeltje van het eerste uur met eigen ogen te zien. En uiteraard voer onze wijnverkoop daar wel bij. We konden haar bureau recent opdracht geven voor nieuwe uitbreidingen, waaronder een proeflokaal dat precies onder de winkel is aangelegd. Want ondanks het feit dat haar futuristische ideeën ongelooflijk veel technische problemen opleverden – we hebben er heel wat mee afgetobd - zijn we wel grote fans van haar bouwstijl gebleven. Tja, dat moet je er maar voor over hebben..."

Av. de Vizcaya 3
Haro, Spanje
+34 (0)941 310 244
bodega@lopezdeheredia.com

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden