Vins de cépage

Het is verwonderlijk hoeveel minachting de Fransen in drie woorden kunnen leggen. Voor veel Franse keldermeesters zijn ‘vins de cépage’ (wijnen gemaakt van slechts één druivenras) het wijnequivalent van McDonalds. Vins de cépage zijn niet alleen gemaakt van één druif maar worden ook als zodanig gepromoot. En dat is iets waar de Nieuwe Wereld mee is begonnen en groot geworden. Voor veel Fransen is het kopiëren daarvan iets beneden hun waardigheid. "Waarom zou je voor 'junk' gaan als je ook 'driegangen' kunt kiezen?" vroeg een chef de cave uit Bordeaux me onlangs.

 

Chablis en Sancerre
Dezelfde arrogante houding hebben veel Franse wijnmakers ook voor vins de pays, juist omdat dat die vaak vins de cépage zijn. Ik herinner ze er dan graag aan dat zowel Sancerre, Meursault, Chablis, Hermitage en bijna alle wijnen uit de Elzas eveneens vins de cépage zijn. Er is helemaal niks mis met wijnen gemaakt van één druivenras, vins de pas of niet.
Maar voor de Fransen staat een appellationwijn altijd op een hoger plan dan een vin de pays, al is de kwaliteit tien keer slechter.

 

Marsanne
Geef mij maar een zuiver gemaakte vin de cépage. Tien keer liever dan een slechte appellationwijn. Zoals deze Marsanne Vin de Pays d’Oc van La Tour des Dames, voor €5,95 verkrijgbaar bij de zaken van Les Généreux: parfum van lentebloesem, witte perziken en appel, lichtjes floraal met opnieuw nectarine en perzik in de smaak, romig en zacht.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden