Viva la revolución!

Viva la revolución!

Is ook de Zweigelt een vier seizoenen wijn? We nemen de proef op de som, openen een fles Zweigelt van Weinglueck en proosten in het zomerzonnetje.

Wijnregio Niederosterreich

Nieuw tijdperk

Een nieuw tijdperk dient zich aan. Rijp en belegen raakt uit de gratie en maakt plaats voor fris en fruitig. De Verdejo uit Rueda, de Albariño uit Rias Baixas en natuurlijk de Grüner Veltliner uit Oostenrijk zijn de ontketende boegbeelden van een nieuwe generatie knisperend frisse witte kwaliteitswijnen. Welkom bij de "fris en fruitig"-revolutie!

GruVee is de bom!

De Verdejo is niet aan te slepen op het terras, de Albariño is 'the next best thing' in de haute cuisine en vooral de Grüner Veltliner kan altijd en overal. Verfrissend en opbeurend na een dagje klungelen op de lange latten, maar evenzogoed smaakvol en dorstlessend bij een lunch op een zonovergoten dag. De veelzijdige Grüner Veltliner houdt van iedereen en iedereen houdt van Grüner Veltliner. Van New York tot Londen. Van Tokio tot Amsterdam. GruVee is de bom!

Vier seizoenen wijn?

Maar het gemoedelijke Alpenlandje biedt meer dan Grüner Veltliner alleen. Wat te denken van de Blauer Zweigelt, het hoofdingrediënt voor veel van de Oostenrijkse rode wijn. Met haar zwoele fruit en kruidigheid een ideale wijn voor een avondje bij de open haard en een hap winterkost. Maar hoe zit het met een licht gekoelde Zweigelt op de hete zomerdag? Is ook de Zweigelt een vier seizoenen wijn? We nemen de proef op de som, openen een fles Zweigelt van Weinglueck en proosten in het zomerzonnetje.

Weinglueck

Kersen, bramen, bosbessen, peperige kruiden en een beetje mokka vormen het rijke palet aan aroma's dat mijn neus bestormt. Ook ontwaar ik een lichte rokerigheid, die me vroeg in de middag al doet verlangen naar de barbecue. Perplex van al dit moois neem ik verwachtingsvol een eerste slok. Heerlijk sappig en bijna snoepjesachtig rijp. Kruidig en met voldoende power om eenieder te pleasen. De conclusie laat zich raden. Hier komen we de zomer wel mee door.

Viva la revolución!

De Zweigelt van Weinglueck krijgt dik verdiend het stempel 'vier seizoenen wijn'. Geschikt voor zomer en winter! Maar dat niet alleen. Na jarenlange overdaad aan logge alcoholmonsters met flink veel houtsmaak is de wijnwereld weer teruggekeerd naar de essentie van rode wijn. Fruit, terroir en vakmanschap. De Zweigelt is een meer dan aangename exponent van deze rode revolutie. En zo gaan we het weekend in met één alpenlandje, twee druiven en twee revolutionaire wijnen. Viva la revolución!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden