Vivaldi voor de wijndruif

Vivaldi voor de druif, thee voor de wijnstok en kaarslicht voor de wijn. Is dit het decor van een romantisch diner, of een recept voor (h)eerlijke wijn? In januari is het traditiegetrouw tijd voor goede voornemens; van alle slechte zaken wat minder en van de goede bezigheden des levens wat meer. Te pas en te onpas word je gevraagd naar je visie voor 2011. Soms word je zelfs gevraagd om nog verder vooruit te zien. In een telefonisch interview door een journalist van een in de steiger staand wijnmagazine, werd mij gevraagd hoe mijn ideale wijn eruit zou zien. Ik vroeg of ze bedoelde: de ideale hap-slokcombinatie? Nee dus. Moest het dan de mooiste of duurste wijn door mij ooit gedronken zijn? Nee, ook dat bedoelde ze niet. De wijn met de beste prijs-plezierverhouding dan? Nee, zelfs dat bedoelde ze niet. Ze wilde weten wanneer ik wijnboer zou zijn, hoe dan de ideale wijn van door mijzelf verbouwde en daarna gevinifieerde druiven eruit zou zien. Ik dacht aan een wijn die een representant van een microklimaat zou moeten zijn, gemaakt van autochtone druiven (lees onbekende of vergeten druiven). Verbouwd in een minder bekende wijnregio. En dan alleen gemaakt door wijnboeren die het gif uitbannen en die met respect voor de natuur komen tot het eindproduct WIJN. Maar ik dacht 'dit verhaal kennen ze wel', dus gooide ik het maar over een andere wijnboeg. Als wijnboer zou ik het recept van mijn gevoel volgen en mij houden aan de zaaikalender van Maria Thun. Het zou in ieder geval een rode wijn worden. Want zoals Nicolaas Klei zegt over zijn wijnclub WIREKUF: wijn is rood en komt uit Frankrijk. Na een selectie van druivenrassen zou ik mijn keus laten vallen op cabernet-franc, fer servadou of cinsault. De druiventrossen zou ik in de lente en vooral in de zomer laten genieten van de zachte tonen van Vivaldi’s muziek. De luidsprekers in de wijngaard zouden op gepaste geluidsterkte de druiven door middel van de vibrerende muziek zich beter laten ontwikkelen. Wanneer de tijd rijp is zal er handmatig geoogst worden. Vergisting vindt plaats in houten cuves. De verticale persen zullen alleen de zachte tannines toelaten tot de most. Verder geen pompen in de kelder, de wijn zal zich volgens de natuurwet van de zwaartekracht verplaatsen. Roestvrijstalen tanks zijn uit den boze, zij werken als een antenne en maken de wijn nerveus. De cave zal verlicht worden met kaarsen, zodat de wijn de hinderlijke invloed van elektriciteit zal ontberen. Filteren is niet nodig, een enkele keer oversteken en in de week voor de nieuwe maan is de wijn helder genoeg. Zwavel zou niet nodig zijn volgens mijn werkwijze. De wijn zal deels in houten vaten en deels op betonnen cuves zich kunnen ontwikkelen en rijpen. Het bottelen gebeurt alleen in magnum flessen met slechts 'VIN' op het etiket. Deze WIJN drink je alleen met je allerbeste vrienden. De journalist heeft mijn antwoorden niet gepubliceerd, wel vroeg ze naderhand wanneer ze een paar proefflessen kon krijgen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden