Vloeibaar goud

Praat met maakt-niet-uit-wie in de wijnwereld over zoete wijnen en vroeg of laat (meestal vroeg) komt de naam van het meest prestigieuze château in Sauternes aan de orde. Ik krijg Yquem niet geregeld te proeven – de kans is een stuk groter dat je mij de bedenkelijke kwaliteit van een zoete Rijnwijn van € 3,99 uit de supermarkt zult zien vaststellen – maar áls ik Yquem voorgeschoteld krijg, kom ik superlatieven tekort. Er zijn maar weinig zoete wijnen zo complex, zo fascinerend en toch zo ingetogen als Yquem.

 

Riesling, chenin blanc, muscat
Yquem mag dan de piek zijn van alle zoete wijnen, er zijn nog heel veel alternatieven die ook zoet en heel lekker zijn en een stuk billijker geprijsd. Drie van mijn favorieten zijn op hun eigen manier complex, evenwichtig en spannend. Vooral zoete wijnen op basis van riesling, chenin blanc en muscat spreken me aan.

 

Schmitges Spätlese, Mosel
Denk aan de Heaven on Earth, biologische en Fairtrade wijn van Stellar Organics uit Zuid-Afrika (muscat op een bedje van rooibos, verkrijgbaar bij de Wereldwinkel), de Château de Fesles uit Bonnezeaux (mineraal verfijnd, prachtig zuur-zoet balans, verkrijgbaar bij Résidence/Gouden Ton) en de Schmitges Spätlese uit de Mosel (voor bij het appelgebak, verkrijgbaar bij Leon Colaris, Weert).

 

Maar voor wie één keer in zijn leven niet op de centjes hoeft te letten, raad ik een half flesje Yquem aan. Deel het met vijf vrienden en voor minder dan de prijs van een theaterticket drink je vloeibaar goud.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden