Voorjaarswijn

In het begin was het heerlijk. Echt winter! Een witte kerst, sneeuwpoppen, schaatsen. Het klimaat warmt dus niet op, de aarde vergaat niet, weg met die lelijke spaarlampen met hun kille licht. Maar het ging wel erg lang door, die winter met z’n spekgladde wegen, moddersneeuw, ijzige kou. Zo lang dat op een gegeven moment zelfs de Friezen niet meer naar een Elfstedentocht verlangden. Kievitseieren willen we. Lente!

 

En kijk aan. Krek op de eerste lentedag was het lente. Nou ja, voor wie beschut uit de wind in de zon zat. Maar toch. En u weet: de eerste voorjaarsdag dat je buiten kunt zitten, drinken we sauvignon, de wijn die naar lente ruikt, naar versgemaaid gras, uitbottende knoppen, alles wat vrolijk en opgewekt groen is.

 

Sauvignon blanc is reuze populair, en wordt dan ook in zo ongeveer ieder wijnland geproduceerd. Zelden met succes, overigens. Best aardige frisfruitige wijnen soms, maar ze komen niet in de buurt van de ware, de sauvignons van de Loire. Niet dat men daar in Noord-Frankrijk heilig is; veel wijnen zijn er groen, dun, zuur en aangesuikerd. Maar de wijnboeren die wel hun vak verstaan, maken hier de sauvignons waar de rest van de wereld slechts van kan dromen.

 

En de allerbeste, de archetypes, zijn de sauvignons uit Touraine. Ja, ik weet het, goede pouilly-fumé is complexer, de sancerres van de familie Cotat (www.wijnhandelkoninginneweg.nl - 020 662 5250) zijn wondermooi, maar denkend aan de lente klink ik toch met een simpele maar oprechte sauvignon touraine.

 

In veel gevallen staat 2008 nog in het schap, en die zijn nog prima. Misschien is er al een enkele piepjonge 2009. Koop in geen geval 2007 of ouder: sauvignon is er in 99,9% van de gevallen om jong te drinken.

  • François Chidaine, touraine sauvignon 2008/9 
  • Domaine Jean Mériau, touraine, sauvignon ‘Les Hexagonales’ 2008/9 
  • Domaine de la Charmoise, touraine sauvignon 2008/9 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden