Vrolijke wijn van champagnedruiven

Pinot noir kent u. De druif van nobele rode bourgogne! Maar pinot meunier? Pinot watte, zegt zelfs een doorgewinterd innemer. En wie dit achterlijke neefje van de pinotfamilie wel kent, kent ‘m slechts uit Champagne. Waar menigeen 'm goedwillend maar ook wat neerbuigend benadert. Een aai over de bol. Hij kan het ook niet helpen, tenslotte.

 

Hoewel, Krug, niet de minste champagnefamilie, is dol op pinot meunier. En éen van de lekkerste champagnes die ik ken is de pinot meunier van Egly-Ouriet (importeur Paul Herman te Axel). Dus pollens, verdomd interessant, gaat u verder, toen ik hoorde dat er rond Orléans (Jeanne d’Arc!) ook pinot meunier in de wijngaarden staat. Sterker: ze maken er eigenwijs lekkere wijn van. Althans, Bénédicte en Hubert Montigny-Piel doen dat. Zij namen het traditionele familiebedrijf over en gingen uderwets, dus heel modern, puur ambachtelijk en authentiek wijn maken.

 

Hun rood, van pinot meunier dus, met wat pinot noir, is net als in 2006 en 2007 weer overheerlijk. Vrolijk, fruitig, rokerig (kom daar nog eens om, tegenwoordig!), plezant met pit, of, technischer gezegd, frisse zuren en een piepklein fijn bittertje. Ik heb al ingeslagen, maar ben zo vriendelijk geweest wat voor u over te laten.

O ja: dit is licht rood, vrolijk rood, bijna rosé, dus KOEL DRINKEN!

 

  • Clos Saint-Fiacre, orléans rouge 2008 € 8,50
    (hun wit van chardonnay, de knisperverse 2009, puur fruit zonder poespas, strak en retecool, mag er ook zijn)
    www.bolomey.nl


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden