Vrolijke wijn voor Koninginnedag

Nee, het is nog niet zo ver, maar wel bijna, en dat is maar goed ook, want we zijn er al weken confuus van, om niet te zeggen in alle staten. Want, want, want: nog enkele nachtjes slapen, en dan behaagt het onze Geliefde Vorstin wederom Haar Verjaardag te vieren temidden van Haar Volk! Oranje Boven, wat een feest! Alom in den lande zullen verheugde menigten dit feit gedenken door op de vrijmarkt hun op de vorige Koninginnedag aangeschafte overbodige prullaria trachten te slijten of hun roes van the night before uit te slapen in een gendarmeriecachot of vrachtauto richting onbekende bestemming want in benevelde toestand verkocht als blanke slavin, terwijl in de nederzetting die dit jaar de eer ten beurt is gevallen door Hare Majesteit en Haar Familie bezocht te worden reeds maanden tevoren in een verzenuwde staat van opwinding het koekhappen en Oud-Hollandsch biggetjes castreren is geoefend, Jiskefet-sketches met de dorpsgek werden doorgenomen, republikeinen, SP-aanhang en ander suspecte sujetten inmiddels veilig in de nieuwe biogascentrale liggen te rotten en de neonverlichting is verwijderd van Sexboerderij Boer Biet Elke Zondag Wurgsex & Steengrillen Geen Melkveeporno. Gezegend het land dat Nederland heet.

 

Maar de hamvraag is natuurlijk, zoals in heel ons bestaan op dit ondermaanse: wat drinken we erbij? Want daar gaat het toch om, in dit leven, en wel in het bijzonder op deze heugelijke dag.

 

Hare majesteit – nooit, nee nooit 'de majesteit' zeggen! – drinkt waarschijnlijk champagne, want dat doen de boven ons gestelden, en andere Deftige Mensen. Nu is champagne heel duur, en ook zelden te zuipen, tenzij je champagne van een gezellige boer weet, en dat weten de deftige mensen niet, want die denken wel wat belangrijkers te doen te hebben, dus laten de inkoop van champagne over aan hun keldermanager, die ook van niks weet, want niet bezig met wijn maar met Hogerop komen, zodat hij of zij zo gauw mogelijk het keldermanagen aan een volgende ondergeschikte kan overlaten, en zelf samen met de belangrijke mensen ook vieze champagne mag nippen, en wie weet zelfs gefotografeerd worden door de pers! Terwijl dat toch het leukste baantje is: lekkere wijn uitzoeken.

 

Laat ze. Wij drinken wat we dronken bij het feestje van het By The Grape-tijdschrift. Vrolijk schuimend wit en roze van de oevers van de Loire. Vrolijk schuimend friszoet wit en roze van druiven chenin en cabernet franc. Bio-dynamisch vrolijk schuimend friszoet wit en roze gemaakt volgens een door de wijnboer zelf uitgedokterde versie van de méthode ancestrale de manier waarop je op natuurlijke wijze de gisting stopt zodat de wijn friszoet is van wat onvergiste druivensuikers en licht schuimt. Vrolijk schuimt, of had ik dat al verteld, dat het vrolijk was? Proost!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden