Waar blijven de halve flesjes?

Afgelopen week na een bezoek aan de Horecava in Amsterdam, besloten we in de trein naar huis om nog even een tussenstop te maken in het Bourgondische Den Bosch voor een hapje eten en drinken. Op weg richting de Korte Putstraat, restaurantstraatje bij uitstek, kwam ik tot de conclusie dat een fles wijn er niet in zat omdat een vriend van me nog moest rijden en ik niet van plan was driekwart liter godenvocht naar binnen te gaan werken. Bovendien hadden we na een lange dag stappen geen zin meer om in een louche tent te gaan eten met behoorlijke wijnen per glas.

In d’n 7e hemel
Na wat speurwerk op verschillende menukaarten, bedacht ik me plotseling dat een oud-klasgenoot van de wijnacademie in de keuken werkt van restaurant In d’n zevenden hemel. Ik dacht: 'hier zullen ze ongetwijfeld goede wijnen hebben.' Het bleek een restaurant met grand-café-achtige uitstraling: vrij weinig licht, informele benadering, en absoluut niet de etiquette van een klassiek restaurant. Ondanks dat voelde ik me er ontzettend verwend. We hadden niet gereserveerd, maar werden hartelijk verwelkomd: onze jassen werden aangenomen, er werd gelijk een kan water en brood op tafel gezet en tot mijn grote verbazing hadden ze een dertien pagina’s tellende wijnkaart waar zelfs halve flesjes wijn op stonden.

Bodegas Muga
Terwijl ik de wijnkaart bestudeerde, zat ik in een dubio. Ik wilde geen grote fles, niet teveel voor mijn wijn betalen en toch een lekkere wijn die enigszins bij mijn gekozen gerecht (duo van parelhoen en eend in een Calvadossaus) paste. Het liefst was ik voor een fruitige nieuwe wereld shiraz of pinot noir gegaan, maar aangezien deze niet in halve flesjes te krijgen waren, koos ik voor een halve fles Rioja Muga reserva 2005 (€ 17,95). Een echte traditionele Rioja Alta gemaakt van 70 procent Tempranillo, 20 procent Garnacha, 5 procent Graciano en 5 procent Mazuelo (= Cariñena).
De wijn was roodbruin van kleur met aroma’s van gekonfijt fruit, tabak en vanille. De wijn in combinatie met de eend en de saus was verrukkelijk. Vanwege zijn jonge leeftijd was de wijn echter iets te zwaar voor de parelhoen, maar desondanks heb ik kunnen genieten van de gedachte dat er eindelijk een betaalbaar restaurant op mijn pad is gekomen, dat wel degelijk aandacht aan de wijnkaart besteedt. Klein detail wat ik u niet wil onthouden: bij het dessert werd mijn chocolademousse vergezeld door een Dulce van Castaño, van 100 procent Mourvèdre.

Halve flesjes
Moraal van dit verhaal: waar blijven de halve flesjes? Vaak zit ik thuis in een dubio. Ik heb zin in een glas wijn, maar wil niet gelijk een hele fles leegdrinken. Bovendien duurt een weekend slechts twee dagen en heb ik me voorgenomen om enkel in het weekend en bij bijzondere gelegenheden wijn te drinken. Bij gebrek aan mededrinkers besluit ik dan maar om de fles toch maar dicht te laten. Sinds kort ben ik bekend met de website www.halveflesjes.nl. Een webwinkel met een prachtig aanbod aan halve flesjes wijn. Voor mij de oplossing voor mijn drankprobleem. Want het is echt een probleem, dat je een fles wijn dicht laat omdat je weet dat je hem niet leeg gaat drinken. Wat mij betreft mag de rest van horeca- en retail-Nederland dit gat in de markt nog meer gaan opvullen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden