Wait for me Lisboa

In de ban van haar geschiedenis, muziek, wijn en eten zet ik koers naar de hoofdstad van Portugal, Lissabon. Het prachtige melancholische lied van de Portugese zangeres Mariza, de jeugdige koningin van de fado, zweeft uit mijn I-phone in mijn oren als ik op het vliegveld van Lisboa aankom.

Mijn gedachten zijn nog rijkelijk gevuld met de prachtige woorden uit het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, wat ik onlangs weer heb gelezen ter voorbereiding op deze trip. Want na het lezen van deze roman staat je maar een ding te doen: afreizen naar deze prachtige stad, die naar men zegt ooit door de Griekse held Odysseus is gesticht.

Bekijk de route op Google maps.

De laatste keer dat ik door de straten van Lissabon zwierf, was ik in een different state of mind. Geen oog voor gebouwen, musea en wijn, laat staan port. Alleen de jeugdige overmoed van liefde stroomde door mijn aderen. Gelukkig mag ik deze keer de stad herontdekken aan de hand van een gastronoom en wijn expert pur-sang, André Magalhåes. André is wijnschrijver en mede-eigenaar en chef van een van de beste restaurants van Lissabon, de Press Club. Dus in beter gezelschap kun je niet zijn.

Met de auto is het een kwartiertje rijden naar de rand van de stad. Vandaar gaan we de stad verkennen via de metro en de ouderwetse trammetjes. En natuurlijk lopen we door de prachtige nauwe straatjes. De groene metro-lijn (een van de vier kleurige metro-lijnen) brengt ons middenin het eeuwenoude centrum Baixas. Vandaar lopen we naar de buurt van de Bairro Alto voor mijn vuurdoop. Want wat is een betere introductie dan in alle vroegte te beginnen met een licht gekoelde witte port in Solar do Vinho do Porto (A)? Deze port- en wijnbar aan de Rua de S. pedro de Alcantara 45 is eigendom van het Port Wijn Instituut en ligt dus niet zomaar op een afgelegen plekje, maar in een prachtig achttiende eeuws paleis. Zo’n theatraal gebouw kun je verwachten, want de stad staat er vol mee. Maar liefst driehonderd verschillende portwijnen uit de Douro staan hier op de kaart. Voor een bezoekje moet je dus wel even wat tijd reserveren.

Na de overweldigende geuren en smaken van de port, gaan we naar de Rua da Mae d’Agua a Praca da Alegria. Het is een voormalige watertoren, vandaar de naam van de straat. Nu is het een prachtige wijnbar en restaurant, met de naam Enoteca Chafariz do Vinho (B, Rua da Mãe d'Água à Praça da Alegria). Het is eigendom van een van de beroemdste wijnschrijvers van Portugal, Joao Paulo Martins. Onderin de watertoren is de wijnkelder, waar bijzondere wijnen liggen. Gelukkig mag iedere wijn worden geopend (tegen betaling natuurlijk). Zien doet in dit geval begeren, dus gaan we veel te vroeg voor Portugese begrippen aan tafel en laten ons verrassen. Hier geen broodje kaas, maar heerlijke typische Portugese warme gerechten en vele copos de vinho.

Na deze gastronomische verwennerij wordt het tijd om de benen te strekken. We zetten koers naar Tapada da Ajuda, een wijngaard in de stad met zo’n vier hectare. Deze wijngaard behoort nu toe aan de universiteit voor landbouw en akkerbouw, waar aankomende talentvolle wijnmakers kunnen experimenteren. Grenzend aan de wijngaard is een prachtige botanische tuin, waar je voor 5 euro ook met de auto doorheen mag rijden. Zeer de moeite waard, met name door de prachtige romantische uitzichten die er zijn over de stad. Bij de ingang is een wijnwinkel, waar ik een aantal flessen koop die gemaakt zijn door de leerlingen van de universiteit. Leuk om thuis uit te proberen.

Na de stevige wandeling en gezonde buitenlucht verlang ik alweer naar een goede wijnbar. De beste wijnbar waar je een perfecte indruk kunt krijgen omtrent de diversiteit van Portugese wijnen is Sala Ogival (C, Terreiro do Paço) aan Praca do Comercio, het belangrijkste plein van Lissabon. Je krijgt hier bovendien een prachtig uitzicht over de rivier de Taag die dwars door de stad loopt. Een heerlijke plek voor zowel de consument als professional want dagelijks zijn hier proeverijen met wijnen uit alle Portugese regios.

Vele ogen in het verleden hebben gekeken naar die prachtige rivier de Taag. Zo ook bij de Doca do Bom Sucesso (buiten de stad). Van hier vertrokken de Portugese zeilboten om de wereld te veroveren. Op deze plek is een prachtig hotel verrezen met een nog mooier restaurant. De talentvolle chef Cordeiro is een beroemdheid, en komt uit het bergdorpje Tras os Montes vlak bij de prachtige Douro-rivier. Cordeiro is de eerste chef die een Michelin-ster in de wacht sleepte. Echt het bezoekje waard en niet al te duur: vier gangen voor 40 euro. Vergeet niet nog even naar buiten te gaan op op het terras te genieten van het uitzicht: een panorama van 180 graden van de mond van de rivier tot de zee.

Het wordt tijd om richting André’s restaurant Press Club te gaan voor het diner. Maar allereerst begroeten we Catarina Martins en Eugina Vasconcelos, twee wijnvrouwen en internationale wijnjury-leden, die samen de wijnwinkel Vinodivino hebben aan de Rua da Lapa 65-67 (D), op kruipafstand van het restaurant. Hier kom je een geweldige selectie tegen van de hipste wijnen van Portugal.
Het is al donker als de dames ons hartelijk uitzwaaien en we een paar stappen verder de deur binnen gaan van de Press Club Restaurant (E), André’s tweede huis. Kom niet voor achten, want dat doen alleen toeristen. Hier eet je samen met de BP-ers, oftwel de bekende Portugezen. Het restaurant huist in een prachtig achttiende eeuws gebouw. Nog mooier is de romantische binnentuin., terecht een echte hotspot van Lissabon. De keuken is mediterraans en André kookt die avond de sterren van de Portugese hemel. Ik sluit al dat heerlijks af met een Portugese espresso bica . Het is al diep in de nacht als ik afscheid van Andre neem en al wandelend door de smalle steegjes op weg ga naar mijn huis voor één nacht, het prettige boutique hotel York House (F) in het Lapa district (R. das Janelas Verdes 32). Er overvalt me nu al een gevoel van heimwee, of zoals ze dat hier zeggen: het saudade-gevoel. Wait for me Lisboa, I will be back soon!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden