Welke wijn drink ik bij mijn gebakken forel?

Beste Cuno,

Vanavond eet ik gebakken forel met bruine boter. Typisch zo’n gerecht uit de goede burgerkeuken van Midden Europa. Niks ingewikkelds aan, en ook niks hips. Gewoon een zoetwatervis, simpel maar doeltreffend bereid.

Het bakken in olie geeft de vis een krokant korstje. De bruine boter smaakt een beetje nootachtig en naar karamel. Gebakken aardappeltjes erbij (Bratkartoffeln), beetgare sperzieboontjes. Geen citroen. Is nergens voor nodig mits de vis vers is. Het enige waar ik nog niet uit ben, is wat ik erbij zal drinken. Heb jij een tip?

Recept voor 2 personen:
2 forellen
een handje bloem
4 – 5 eetlepels arachideolie
125 gram roomboter

Bestrooi de forellen rondom met zout en versgemalen peper. Vergeet ook de buikholtes niet. Strooi de bloem uit over een plat bord en haal de forellen erdoor. Schud teveel bloem af en laat de vissen een paar minuten rusten, zodat het bloemlaagje wat opdroogt en steviger wordt. Verhit de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Laat de vissen er een voor een inglijden en bak ze 3 – 4 minuten aan elke kant. Ze moeten net niet helemaal gaar worden, want tijdens het rusten garen ze nog wat door. Leg op het laatst een klontje boter op elke vis. Haal de forellen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Doe de rest van de boter in een steelpan en laat op middelhoog vuur smelten. Voeg een snufje zout toe en laat de boter hazelnoot bruin worden. Serveer de gebakken forellen op grote borden en schenk er de bruine boter over.

Janneke

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden