Welke wijn drink je bij... rabarber?

Ja, welke wijn drink je bij rabarber? Eet er nog wel iemand rabarber? Ik ben er gek op en heb een grote rabarberplant in mijn tuin staan. Die plant is in het heel vroege voorjaar altijd een van de grote Wonderen der Natuur: waar maandenlang helemaal niets was, piepen op een dag opeens een aantal fel-rozerode topjes tussen de donkere aarde tevoorschijn. En dan gaat het razendsnel: elke dag zijn er meer en zijn ze groter, en voor je het weet zitten er enorme bladeren aan en is het tijd voor de eerste rabarbercrumble van het seizoen.Groente/fruit

Ik ben opgegroeid met rabarber als groente, dat wil zeggen: mijn moeder kookte de stelen met suiker, liet de resulterende roze prut afkoelen en serveerde die bij de warme maaltijd, zoals je ook appelmoes bij de aardappeltjes eet. Mijn echtgenoot kreeg vroeger thuis rabarber als toetje: hetzelfde prutje, maar dan warm, en na het eten. In geen van beide gevallen werd daar een glas wijn bij geschonken en dat laat ons, nu we allebei wees zijn, achter met de grote vraag: welke wijn drink je bij rabarber?Lekker luchtig

Champagne is de eerste kandidaat: rabarber heeft veel zuren, en dat geldt voor champagne ook. Het is een beproefde combinatie, getuige allerlei cocktails van champagne met rabarbersiroop of een ander rabarbersmaakje. Verder komt zoet wit in aanmerking, bijvoorbeeld een Riesling Beerenauslese. Maar rabarber is zo friszoet en luchtig in je mond, dat ik zo’n zoete wijn er algauw te ‘dik’ bij vind.Rabarbercrumble

Terwijl manlief alvast een rabarbercrumble gaat maken, bepeins ik de wijn. Uiteindelijk besluit ik een wilde gok te wagen en een madera te schenken. Zonder al te hoge verwachtingen. Maar de combinatie pakt heel goed uit. Het zuur van de rabarber wordt getemperd door het kruimeldeeg, dat ook zorgt voor een veel voller mondgevoel. Bovendien zit er ook wat appel door de crumble en, om het geheel alvast op weg te helpen, een scheut madera. De madera met zijn smaken van karamel, gekonfijt fruit en noten vormt een heel lekker geheel met de fruitige rabarbercrumble.Ongecompliceerd vrolijk

Ondertussen spookt nog een andere wijn door mijn hoofd: Moscato d’Asti. Deze lichtzoete, ongecompliceerd vrolijke belletjeswijn is misschien iets te licht voor bij een crumble. Dus maak ik nog een bakje rabarber zoals mijn moeder dat vroeger deed. Zelf ben ik heel tevreden over het resultaat: qua lichtheid, opgewektheid en lenteachtigheid is Moscato d’Asti een prachtige rabarberwijn. Het meeproevende bezoek was echter minder enthousiast – mijn rabarber kon namelijk niet tippen aan de rabarber die zíjn moeder altijd maakte. Manlief stelde zich wat neutraal op: hij vond de combi lekker, maar steeg niet op uit zijn stoel. Kortom: geloof me niet op mijn woord, maar probeer het vooral zelf.Zelf rabarbercrumble maken? Klik hier voor het recept >>

Reacties

  1. Sjoerd Korving Sjoerd Korving

    Ik eet al van kinds af aan rabarber. Ben er dol op. Thuis aten wij het als groente. Bij mijn vrouw thuis overigens ook. Wijn was ons thuis volledig vreemd. Dat heb ik pas veel later mogen ontdekken. En geloof mij, die schade heb ik ingehaald ;-)
    Zoals wel vaker kwam de wijnvraag pas boven toen het eten bijna klaar was. Wat te drinken? En oeps ... rabarber. Beetje zoet (door de toegevoegde suiker) en oh ja ... vooral zuur.
    Snel googlen dus en zie daar. De suggestie te combineren met een Moscato d’Asti. En yesss, laten we die nou nog hebben liggen. Veilig opgeborgen tussen veel ander moois. En wat een prachtige combinatie. Het is als een fles vloeibaar snoepgoed bij dat andere lekkers. Rabarber. Gecombineerd overigens met een varkensfilet en aardappels (met zeezout en rozemarijn)
    Conclusie: meer dan voor herhaling vatbaar.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden