Wijn bewaren: waarom zou je?

Er kleeft nog steeds een romantisch imago aan het bezit van een kelder vol wijnen die jarenlang stilletjes liggen te rijpen tot ze perfect zijn. Maar als je erover nadenkt, is het helemaal niet zo romantisch. Het is vooral heel, heel erg duur. Want alleen bepaalde wijnen zijn in staat zich op fles effectief verder te ontwikkelen – en dat zijn nou nooit die wijnen van € 4,95 van de buurtsuper. En ook niet die van € 12,95, trouwens.Behalve heel kostbaar is wijn laten ouderen ook nog eens een grote gok. Want niemand kan je garanderen dat die mooie fles inderdaad beter wordt, en al helemaal niet wanneer hij dan op z’n best is. Flesrijping is een ingewikkeld en deels nog onbekend proces, waarbij zich allerlei reacties in de wijn voltrekken. Zo’n fles is een soort chemische fabriek, waar het een drukte van belang is en de geur-, kleur- en smaakstoffen voortdurend met elkaar liggen te rotzooien.

Als gevolg van al dat onderlinge gedoe doorloopt de wijn allerlei fases, waarvan de perfecte toestand er maar één is. En aan de buitenkant van de fles kun je helaas niet zien of je dure wijn net in zijn puberteit is, aangenaam volwassen of alweer aan het aftakelen. Vandaar dat je niet zoveel hebt aan één fles bewaarwijn: een doos, pardon, een kist vol per wijn is wel het minste.

Natuurlijk is het geweldig om een berg peperdure wijnen te hebben en die regelmatig te proeven om te zien of het al wat wordt. Het is een legale vorm van gokken voor mensen met lekker veel geld, en het is ze van harte gegund. De rest van de mensheid moddert vrolijk door en wijdt zich aan het beste wat je met wijn kunt doen: opdrinken en ervan genieten.

Bestel wijnschenkers en wijnstoppers via By the Grape Shop >>

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden