Wijn bij de mosselen

Hé Janneke,

Dat uitgerekend jij als vrouw met een rauwe mossel moet aankomen. Ik bedoel, met name vrouwen zijn extreem gevoelig voor de textuur van het voedsel dat ze in hun mond steken. Vraag maar eens rond, waarom velen van hen niet van lever, oesters, griesmeelpudding of de vetrand van een entrecôte houden. 'Het is zo'n gek gevoel in m'n mond', zal het antwoord zijn.

Rasperig of lobbig
Bij wijn is het niet anders. Ook daar speelt de textuur een prominente rol. Hoe voelt de wijn aan in je mond. Voelt hij wat rasperig of stroef, dat droge gevoel als je met je tong langs je tanden gaat. Dan heb je vaak met flinke tannine te maken en tref je bijvoorbeeld veel in cabernet sauvignon gedomineerde wijnen aan. Voelt hij juist lobbig en vol, zeg maar zoiets als een slokje olijfolie kan aanvoelen, dan heb je veelal met witte, houtgelagerde wijnen zoals nieuwe wereld chardonnay of zoete Bordeaux te maken. En dan heb je nog het minerale verhaal, wijnen die op je tong voelen alsof er een klaterend beekje doorheen stroomt en je speekselproductie op gang komt. Denk aan een grüner veltliner of een riesling.
Naast de geur en de smaak van de wijn, is de textuur van groot belang voor de totaalervaring van dat glas. Lekkere wijn met een vervelende textuur, zal altijd een rotervaring opleveren.

Combineer texturen
Maar nog belangrijker is het als je je wijn gaat combineren met eten. Probeer maar eens twee tegenovergestelde texturen. Een oester met een rode tanninerijke Bordeaux. Weet zeker dat je dat niet gauw zal vergeten. In negatieve zin dan.
Zacht met zacht, en fris met fris. Hoewel dat niet altijd opgaat. Zoals bij je mossel, omdat hij nog rauw is, een zilte en zachte (oké dan, snotterige) textuur heeft. Daar moet je frisheid en mineralen tegenover zetten. Nu kan je naar Duitse of Franse riesling grijpen, die hebben die mineralen. Maar goed het thema is deze week de Chileense Casablanca Valley.

Koele nachten, hoge zuurgraad
Je zou verwachten dat daar zware, rijke, houtgelagerde wijnen vandaan komen. Die vallei licht echter vlakbij de zee. De nachten zijn koel en door de zeewind is het er overdag ook relatief frisjes. Daardoor behouden de druiven hun zuren veel meer dan in andere, warmere gebieden en wordt er ook niet zoveel suiker in die druif aangemaakt. Hierdoor krijg je dat lekkere strakke gevoel in je mond. Combineer dat met een citroenaroma en je hebt de perfecte 'textuur en aromamatch' om bij de mossel te drinken.

Palin Chardonnay 2008
Deze biologisch gemaakte chardonnay bijvoorbeeld. Hoewel nog stevig aan de alcohol (14%), heb je daar weinig last van. Mango, citrus en vuursteen, zo'n afgestreken lucifer, zou je kunnen zeggen. In de mond doet hij hetzelfde, veel fruit en weer dat vuursteentje. Bittertjes, die absoluut het gevecht met de mossel aan gaan. Hup, de keuken in!

Mazzel!
Cuno

Ps. Twitter je me volgende week de nieuwe onderwerpen op @cunovanthoff

Palin Chardonnay 2008 uit Casablanca Valley wordt verkocht bij www.fairgrape.nl en kost € 6,99.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden