Wijn bij een Turkse maaltijd

De Turkse keuken is beroemd om zijn veelzijdigheid en de creatieve manier waarop er met name groentegerechten en desserts worden bereid. Hij heeft misschien niet de Schwung van de Italiaanse keuken, houdt zijn culinaire geheimen behoorlijk goed bij zich: lekkere geheimen. Komt dat doordat de islamitische cuisine geen alcohol toestaat, in of bij de maaltijd? Het zóu kunnen. Dankzij de integratie van islamitische winkels in onze boodschappenwereld, kunnen wij van de Turkse keuken leren genieten en daarbij uitvinden welke wijnen goed integreren met spannende ingrediënten uit Duizend-en-een-nacht.

 

Ik heb een heel handig boekje gekocht, ‘Dat koop je bij de Turk’, door Marianne Meijerink. Het leest als een culinaire ontdekkingsreis, en heeft bij ons aan tafel al geresulteerd in salade van rucola, aardpeer en een dressing met granaatappelsiroop, pittige garnalenkoekjes en, voor vanavond, kweeperen gevuld met lamsgehakt gestoofd in bouillon met – alweer – granaatappelsiroop. Wanneer komt de wijn nu? vraag je. Die komt nu. Wijn bij gerechten uit een keuken die met krachtige specerijen, oranjebloesem- of rozenwater en zoet-fris contrasten werkt is een hele uitdaging. Rode wijn zoek ik in de richting van druivenrassen als merlot, sangiovese, syrah of tempranillo. Rassen die stevige wijnen geven, met vaak wat specerijen en rood fruit in de geur en smaak, al naar gelang hun opvoeding op hout of inox. Breed en soepel of complex en weelderig. Zo’n stoomboot van een wijn die met gemak een köfte met koriander, knoflook en komijn gekruid aan boord neemt.

 

Ik heb een Côtes-du-Rhône Villages uit 2007 op het menu voor de kweepeer vanavond. Bij zo’n opwindende salade met aardpeer, die qua smaak in de richting van artisjokkenbodems gaat, heel fijn notig, is een volle witte wijn een feest. Bijvoorbeeld een Chileense Chardonnay of een Picpoul de Pinet, een fantastische wijn uit de Languedoc. Uit onze kelder kwam een Riesling uit de Pfalz, een onverwachte gast aan de mediterrane tafel, maar een lekkere match.

 

Het gekke is, dat ik het gevoel heb of ik door de achterdeur binnenkom als ik wijn drink bij gerechten uit de islamitische keuken. Of ik van twee walletjes geniet. Dat geeft een bijzondere spanning aan een maaltijd, in mijn beleving. Moet ik niet toch thee drinken bij mijn gevulde kweepeer of de tajine van lamsschouder? Mmm…nee, vandaag niet. Ik houd het op het beste van twee werelden: wijn uit het westen en gerechten uit het midden oosten. Lucky me.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden