Wijn die een leegte achterlaat

Hij lag al een hele tijd stilletjes in een hoekje te wachten. Niet dat ik deze wijn vergeten was. Integendeel. Elke keer loerde ik naar die fles en vroeg me af: wanneer en waarbij kan ik die nou het allerbeste drinken? Als je van een wijn maar één fles hebt, krijg je er soms zo’n angstvallig gevoel bij: het moet in één keer goed zijn.

Het werd dus een beetje een vermijd- en uitstelwijn, die Cuvée Thibault 2004 van Domaine Bellegarde uit de Jurançon, een appellation in Zuidwest-Frankrijk. Een moelleux, dus halfzoete wijn, gemaakt van laat geoogste petit manseng. Deze kleine druif met zijn dikke schil levert niet heel veel sap op, maar kan ertegen om lang aan de druivenstok te hangen, waardoor hij extra zoet wordt.

Het uitstel moest natuurlijk niet te lang duren, want zo’n wijn blijft niet eeuwig goed. En zoals dat dan gaat: de spanning bouwt zich op, de stress neemt toe, al je nagels en teennagels zijn al afgebeten – je overweegt aan die van je partner te beginnen – en dan opeens is daar het bevrijdende moment: die fles gaat open. Nu! Meteen!

En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Het was geen spectaculaire wijn, maar wel een heel aantrekkelijke, vriendelijke en flexibele. Hij heeft meer dan een week in kleine beetjes uitstekend dienst gedaan: bij kazen (geit), bij fruitige desserts, bij loeischerpe noedels en bij de kippenleverparfait van Lucette (zie het recept op deze site). En nu is hij op. Wat kan één fles wijn een leegte achterlaten...

Gelukkig valt er in België bij te tanken: www.polbossuyt.be verkoopt deze Jurançon voor € 12,60.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden