Wijn die in je hoofd blijft rondzingen

www.jancisrobinson.com

Domaine de la Chevalerie
Chevalerie 2006, Bourgueil, Loire

 

Ik hou van cabernet franc. Als hij goed is, heeft hij een opwekkende geur, een verleidelijke eerlijkheid en echte zuiverheid. De beste cabernet francs die ik heb gedronken – behalve de fameuze Cheval Blanc uit St-Émilion, gemaakt van cabernet franc met merlot – kwamen uit het Loiredal, en dan vooral uit de appellations Chinon en Bourgeuil in Touraine.

 

Tikje rijpere druiven
Op mijn site hebben we onlangs een discussie gehad over cabernet franc. Dat was naar aanleiding van het Project Cabernet Franc, waarin Nieuw-Zeelander Sam Harrop samenwerkte met wijnboeren uit de Loire, die hij ertoe wilde aanzetten wijnen te maken van iets rijpere ruiven. Loirespecialist Jacqueline Friedrich, die op het moment werkt aan een update van haar boek over de Loire, belicht producenten die altijd al wijn hebben gemaakt van druiven die echt goed rijp waren.

 

Biologische wijn
Een van die producenten uit dat boek, die ook bij het Project Cabernet Franc betrokken is, is Domaine de la Chevalerie in Restigné. Daar zijn Stéphanie, Emmanuel en Pierre Caslot alweer de dertiende en veertiende generatie die de wijngaarden beheren. Ze zijn aan het experimenteren geweest met bio-dynamie en zijn vanaf de oogst 2009 gecertificeerd biologisch.

 

Wijn met bescheiden alcohol
Ik was erg onder de indruk van hun Chevalerie 2006. Hij is gemaakt van zeventig jaar oude stokken die op zuidwestelijke hellingen groeien. De wijn is een plezier om te drinken, met een geur die in je hoofd blijft rondzingen en die me aan potloodslijpsel doet denken, met tegelijkertijd bergen fruit en een aantrekkelijke frisheid en structuur. Dit is een wijn voor aan tafel, met een prettige 13 procent alcohol.

 

Ondergewaardeerde wijn
Het domein maakt ook veel andere goede wijnen. Ik zou je elke wijn van deze producent met een gerust hart aanraden. Een prima kennismaking met een wijn die echt ondergewaard is.

 


Wijnen van Domaine de la Chevalerie kun je onder andere online bestellen in Duitsland bij shop.fub-weine.de en in België bij www.larouteduvin.com. De Chevalerie 2006 is te koop bij het Engelse Berry Bros & Rudd, www.bbr.com.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden