Wijn die zichzelf kan zijn

Mijn dagelijks leven is een aaneenschakeling van hoogtepunten, eigenlijk, als ik erover nadenk. Het kopje thee bij het ontbijt: koninklijk, want Prince of Wales Tea, uit de serie Classics van Twinings. De eerste kop sterke pikzwarte koffie van de dag: heerlijk. Lunchtijd: ha! En zo gaat het maar door, tot en met het moment dat ik weer naar bed ga: lekker slapen, ben ik dol op.

Tussen al die hoogtepunten bevinden zich er wel een paar die wat hoger komen dan de andere. Het aperitief, bijvoorbeeld. Het woord alleen al vind ik stiekem nog altijd opwindend kosmopolitisch klinken. Want vroeger thuis bestond dat niet, natuurlijk. En tijdens mijn jaren als armlastig student evenmin. Maar nu dus wel, en liefst elke dag.

Het grootste deel van mijn dagelijkse portie wijn drink ik bij het eten, zoals het ‘hoort’. Maar het aperitief, dat mag zonder. Een perfecte gelegenheid om heel bewust te genieten van een wijn en niets anders dan die wijn. Veel wijnen – complexe Rieslings bijvoorbeeld, maar ook delicate champagnes of breekbare manzanilla’s – komen eigenlijk ook beter tot hun recht zonder eten erbij. Een aperitiefwijn kan echter ook heel goed een wat eenvoudiger persoonlijkheid zijn. Juist daar kun je vrolijk van worden en net die kick van krijgen die je nodig hebt om na een lange werkdag de energie bij elkaar te schrapen om eten te gaan koken en daar ook weer iets moois van te maken.

Zo’n lekker makkelijk, opwekkend aperitief is de Viña Cimbrón, een Verdejo 2009 uit Rueda van Bodega Félix Sanz; verpakt in een lenteachtige fles met een knalgroene kunststof kurk waar je meteen van opkikkert. Hij heeft een fris citrusneusje met een vleugje druiven, en een lichte, wat kruidige smaak, met sappige grapefruit en een prettige, volle afdronk. Geen pretenties of kapsones en tóch geschikt voor weer zo’n hoogtepunt op een doordeweekse middag in 2010.

De Viña Cimbrón kost € 7,95 en is te koop via www.finosfera.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden