Wijn en herkomst

Stel: je hebt een dramatische zomer in de Loire (Frankrijk), waardoor de druiven niet optimaal rijp worden en wrange, zure wijn voortbrengen. Waarom zou je daar niet wat druiven uit warme oorden zoals Puglia (Italië) doorheen mogen mikken? Dan kan je er toch nog wat drinkbaars van maken.

 

Ik begrijp natuurlijk wel dat je dat niet als peperdure terroirwijn kan verkopen, maar eentje van een euro of vier moet je er toch wel van kunnen brouwen. Maar dat mag natuurlijk niet. Dat is een van de triljoen miljoen regels die de wijnwereld rijk is.


Ik kwam hierop omdat ik op het moment van dit schrijven samen met mijn vriendin een wijn uit Puglia naar binnen slurp. Het is dus wel een beetje ongezellig dat ik nu achter de computer zit. Maar wijn is nu eenmaal belangrijker dan de liefde. Toch?


De geschiedenis van Puglia vertelt dat het gebied zo arm was dat de meeste druiven aan Duitsland en Frankrijk werden verkocht. Zo konden ze vooral bij seizoenen met weinig zon hun zure wijn aanmengen met druiven met meer suiker en alcohol. Niets mis mee toch?Vooral uit oogpunt van Duitsland en Frankrijk. Voor Puglia is het noodgedwongen. Die hadden simpelweg geen geld maar wijnmaakmachines aan te schaffen. Arme stakkers.


Nu hebben ze dat gelukkig wel en er komen best aardige wijnen vandaan. Bijvoorbeeld de wijn die ik nu drink en die ik snel samen met met vriendin zonder computer soldaat maak.Leverano van Wijnhuis Rocca uit 2007. Details via crivino.com.Proefnotitie: Gestoofd fruit waar de hitte van het gebied in te proeven lijkt. Toch valt er ook iets frissigs te bespeuren. Misschien een druifje uit Duitsland?p.s. 1: Kappen met die kunststof kurk!
p.s. 2: Grappig weetje is dat de fabrikant niet alleen wijn maakt, maar ook in de bouw zit en paarden fokt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden