Wijn & Expats

Vaak in het weekend bevind ik mijzelf tussen een groep expats in Amsterdam en hoor ik ze praten over hun liefde voor de gerechten en wijn van 'eigen bodem'. Amsterdam is vooral bij expat jongeren populair met de stereotype vragen over de eetmethode van onze haring (de 'deegslik positie'), het bier van de familie Heineken en de vraag :“W T F” zit er in een frikandel?

Sommige van mijn expat vrienden horen van mij dat wij ook in het provinciedeel 'De Achterhoek' wijn vervaardigen en vaak lachen ze mij dan ook smakelijk toe! Als 'Die hard Bennie Jolink fan', probeer ik het zo kleurig mogelijk te vertellen, weliswaar hebben ze er als expat andere oordelen over. Jenever en absinth met een pakket chocoladeklompjes ligt dan wel bij de expateers op tafel.. !?! De meeste expats denken bij Holland aan de kaasexport en ze zijn nauwelijks op de hoogte van onze Hollandse keuken, gerelateerd aan de mega export in elk seizoen van haring, mosselen, asperges, tomaten en andere groenten. Toch worden ze hongerig van een menu met een Nederlandse wijn in combinatie met 'cuisine fusion' van de 'Nederlands-Indische' kookkunsten. Wat hebben we toch een prachtig aanbod van gerechten in dit land en gelukkig is er veel meer te bieden dan alleen bier met snert, stampot en vla op het menu.

Duitse Wijn en Expats
Als 'Konings van de Expats' in Europa, zijn de Duitsers het meest aan het verkassen en vestigen buiten 'die Heimat'. Voor de drie miljoen Duitse expateers zijn Nederland, Engeland en de Verenigde Staten in trek bij de 'globetrotters'. Ook zijn dit nu de belangrijkste exportlanden voor de Duitse wijnindustrie. Ruim de helft van de Duitse wijnexport gaat naar de Verenigde Staten, gevolgd door Engeland en op de derde positie Nederland. De Duitse expats alleen zullen weinig impact hebben op de exportcijfers per land. Wel doen ze alles voor het mogelijk maken en het onder de aandacht brengen van een wijn uit het land van 'Porsche en Heidi Klum'.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden