Wijn! Geen zuurkool

Ik woon in de Kop van Noord-Holland. Het is hier “Cabbage County”, de oude poldergrond waar het merendeel van de vaderlandse zuurkool wordt geproduceerd. Denk je dat er nu een spitsvondig wijn-spijsadvies volgt in de vorm van een bereiding van zuurkool begeleid door een mooie Riesling, dan heb je het mis. Het gaat hier om wijn in plaats van kool.

Het merendeel van de ontelbare kleine eiland-akkers rond de gemeente Langedijk is al lang verkaveld en veroverd door grootschalige landbouw. Door het legioen der agrarische Romeinen. Van kleinschalige tuinbouw is hier helaas geen sprake meer. Alleen in een klein dorpje, Zuid-Scharwoude, biedt men moedig weerstand dankzij de inspanningen van de lokale Asterix en zijn vrienden. Hier plantte Asterix, laten we hem maar Pieter de Boer noemen, in 2003 zijn eerste druivenstokken op een akkertje van 0,8 ha. Het grondje heette in de tijd van vóór de verkaveling "De Koen", wat “dapper” en “onverschrokken” betekent. What’s in a name…

De druivenstokken die Pieter aangeplant heeft zijn schimmelresistente en vroeg rijpende rassen als Solaris, Rondo, Sirius, Salome, Marechal Foch en Phoenix. Vanaf 2006 bottelt Pieter zijn wijnen.

Het is 22 maart en na 8 maanden gelagerd te zijn geweest, is het moment van bottelen voor de witte wijn van jaargang 2010 aangebroken. Andere wijngaardeniers in de regio zullen geen oogstjaar 2010 op hun flessen kunnen vermelden. Zij hebben zich aan het einde van een moeilijk groeiseizoen gewonnen gegeven. Zij hebben zich de moeite van het plukken van de schamele druiven bespaard. Geklaverjast in plaats van geplukt.

Dit jaar riep Pieter de Boer voor het eerst de hulp in van een eerbiedwaardige vaderlandse wijndruïde. Laten we hem hier voor het gemak Panoramix noemen. Hij heeft geen gouden snoeimes. Snoeien laat Panoramix aan de wijngaardenier over. Maar hij is wel ingewijd in de geheimen van de oenologie. Ik heb geen idee welke vineuze rituelen eerder die dag in de wijnmakerij van De Koen werden uitgevoerd. Maar samen met een 7-tal andere geoefende proevers mocht ik ‘s avond de resultaten beoordelen van het cuveren door Panoramix van de witte “2010”.

Het was een leerzame ervaring. Uiteindelijk werd ik aangenaam verrast door een aantal mooie blends die dan wel niet voor opleggen geschikt zijn maar die zeker het verblijf op een zonnig terras, of het nuttigen van een frisse salade zullen veraangenamen.

Tip: negeer bij het proeven van Nederlandse wijnen zoveel mogelijk referentiekaders waarin bekende vitis vinifera zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay of Riesling voorkomen. Beoordeel maar op primaire organoleptische aspecten.

Asterix is de held van dit verhaal. Klein, slim, vol ideeën en altijd bereid om de meest hachelijke opdrachten uit te voeren. Maar wel dankzij de onontbeerlijke steun van Panoramix, die vele geheime recepten kent. Ik blijf hun avonturen volgen.

Voor meer informatie: www.wijndomeindekoen.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden