Wijn Gekregen of Gekocht?

Omdat de avond van mijn oudste proefgroep het LOF (Leids Oenologisch Forum) al gepland was, maar er geen regisseur was op korte termijn besloten dat de avond bij mij zou zijn en ik het thema zou kiezen. Maar als in circa 15 jaar, zo’n 8 keer per jaar een thema gevuld wordt is het soms lastig kiezen. Daarbij had de penningmeester voorgesteld dat de budgetoverschrijdingen maar eens een halt toegeroepen moest worden. Dus gewapend met 200 euro voor happen en drank moest ik in 2 weken een programma rond krijgen.

 

Dan ga je kijken bij hetgeen je nog hebt liggen. Zo kwam ik uit op de plank Zuid-Afrika, in mijn kamertje op het oosten. Niet de slechtste wijnen, maar ook niet mijn top die ik in wijnkasten bewaar. Nu heb ik met Zuid-Afrika iets dubbels. Ik krijg, omdat ik als wijnliefhebber bekend sta, nogal eens een fles wijn cadeau. Maar iets behoorlijks uit de klassieke wijnlanden krijg ik zelden, want daar durft men zich niet aan te branden. Dus laat men zich adviseren in de betere wijnhandel en dat levert nogal eens wijnen op uit Zuid-Afrika of andere nieuwe wereld wijnen. Niets op tegen, maar o zo hoog in de alcohol. Voor deze proefavond zat het alcoholgehalte op 14 % of hoger per fles en dat is toch echt behoorlijk werken.
Aan de andere kant heb ik zelf via proeverijen mooie wijnen ontdekt die betaalbaar zijn, met vaak zelfs aangename zuren die een zekere frisheid geven aan de ook aanwezige alcohol. Zo ontsproot bij mij het idee om een selectie te presenteren van witte, rode en dessertwijnen van interessante huizen met de vraag gekregen of gekocht.

 

Op de tafel kwamen dan ook instapwijnen en toppers van in willekeurige volgorde Vergelegen, Cape point, Bellingham, Culraithin, De Leeuwen jagt, Lammershoek. Voor de kenners zal het duidelijk zijn dat ik de avond flink sponsorde om binnen het budget te kunnen blijven.

 

Afijn, programma bepaald en volgorde vastgesteld. Meld een van de proefgroep leden zich, want uit dankbaarheid voor het snel regelen van een alternatief voor deze avond wil hij een groot blok fois gras inbrengen. Tja, als je zo iets krijgt en het doet geen aanslag op het beschikbare budget, dan toch maar concessies doen.

 

De avond zou begonnen worden met een plak fois gras, met wat fijngesneden appel en getoast casinobrood. Daarbij dan toch maar kindermoord plegen en een half flesje Straw wine (2008) van Mullineux (15 euro) offreren. Daarna een kopje bouillon om de papillen te neutraliseren en start met het programma.

 

Nog 3 dagen te gaan, met een overladen proefprogramma tussen het werken door; woensdag de HWS Bordeaux 1999 proeverij, donderdag de top Priorat bij DJ en vrijdag top Zuid- Afrika. Wat zou me het beste bij blijven?

 

Nu alles achter de rug hebbend met nog vele staartjes is duidelijk geworden dat mijn mede proevers toch vooral gevallen zijn voor de wijnen die ik zelf gekocht had. Die flessen zijn akelig leeg. En de krijgertjes zullen de komende dagen in diverse gerechten verwerkt worden, erin of ernaast.

 

Maar de ultieme wijn van deze week bestond uit een combi van krijgen en kopen. Het appeltje bleek niet meer beschikbaar, want opgegeten door mijn partner. Zo ontstond een nieuwe klassieke combinatie van toast, foie gras, eigengemaakte cranberry compote en straw wine. Goddelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden