Wijn in balans

Wijn en eten combineren, het lijkt wel een sport geworden. Voor het aanmerken als een Olympische discipline wordt gelobbyd, dat voel ik aan mijn water. Maar zo heel moeilijk is het toch niet? Je leert gewoon de boeken van Peter Klosse uit je hoofd, volgt een stuk of wat cursussen en doet een paar jaar ervaring op en hup! je kan het dromen.

 

Nou ja, linksom of rechtsom, Klosse heeft ons allemaal wel op het goede spoor gezet. Neem nu mijn recept van vandaag, een salade van groene (gekookte en weer afgekoelde) groenten met een zachtgekookt ei. Daar zit frisheid in, allicht, als er geen zuur aanwezig was noemde ik het geen salade, maar ook dat wat Klosse ‘filmend’ noemt, in de vorm van het ei. De nog vloeibare dooier geeft een smeuïg laagje op je tong.

 

De tuinbonen zijn ‘dubbel gedopt’ en hebben hun grijsgroene, een beetje bittere jasje achtergelaten, zodat ze zacht en zoet zijn. Tel de zaak op en je komt bij een witte wijn die niet overdreven fris is, maar ook niet rijk en dik. Geen sauvignon blanc, geen chardonnay, begrijpt u wel? Ik vond er een: de Italia Pinot Grigio 2009, IGT delle Venezie (C1000, € 4,49). De geur deed mij aan meloen denken, de smaak is fris en rond tegelijk. Een mooie balans dus, die mooi meegaat met de smaken van het gerecht.

 

Groene groentesla met ei
Voor 4 personen

  • 1 bosje groene asperges
  • 250 gram broccoli
  • 1 kg verse tuinbonen in de peul
  • flinke hand rucola
  • 4 eieren
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels wijnazijn

Breek de asperges doormidden en gebruik alleen de kant met de kopjes. Breng een pan water met zout aan de kook en kook ze 10 minuten. Vis ze eruit met een schuimspaan.

 

Snijd de broccoli in de lengte aan lange repen met een roosje eraan, en kook ze 5 minuten in het aspergewater. Vis eruit en bewaar. Dop de tuinbonen en doe ze in het kokende aspergewater. Laat weer aan de kook komen, kook precies 1 minuut en giet af. Maak met je nagel telkens een sneetje in het grijze vel van de tuinbonen, pel het eraf en gooi weg. Laat de groenten afkoelen.

 

Kook de eieren zacht, laat ze schrikken en pel ze voorzichtig. Meng de gekookte groenten en de rucola voorzichtig met een vinaigrette die je klopt van de olie, azijn, mosterd en zout. Verdeel over de borden. Snijd de eitjes op het laatst doormidden en leg ze bovenop.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden