Wijn in wording (2)

Wat lijkt het alweer lang geleden, dat ik schreef over de eerste bewegingen in de knoppen van mijn druif! Het was begin april en weinig kon me doen vermoeden dat we zo’n droge, warme aprilmaand zouden krijgen. De natuur zucht, hangt slap, maar de druif trekt zich er niets van aan, die schiet alleen maar sneller de lucht in.

De druif is bij mijn weten de enige of een van de zeer weinige vruchtdragende planten waarbij in de bloem de vrucht al zijn uiteindelijke vorm toont. Oftewel: de bloem is de druif in wording. Dat is heel goed te zien nu de knoppen aan het uitgroeien zijn en de eerste bloemknoppen in aanleg zichtbaar worden. Deze hebben nu al, in mikrovorm, de vorm van druifjes. Ik sta elk jaar weer paf van de eenvoudige en volmaakte schoonheid van zo’n moment, dat het allemaal weer ‘klopt’. Er is hier geen verrassing over de vorm van het fruit – in de bloesem zien wij nog niet de appel, peer of kers -  nee, de druivenbloem is qua vorm ook al het eindstadium van de cyclus.

In onze buurt hebben meer bewoners een druif tegen een of andere muur van hun huis staan en het is interessant om in deze tijd de diverse stadia van ontwikkeling te zien, afhankelijk van de zonrichting van de muur. Onze Boskoop staat pal op zuid en uit de wind, maar om de hoek staat hij op het westen, de wijnstok staat meer windgevoelig; de blad- en bloesemontwikkeling is daar toch een centimetertje minder ver dan op de zuidmuur. Zo zie je in je eigen buurt weer eens wat in de grote wereld van de wijngaarden zo ontzettend belangrijk is: de expositie van een wijngaard. Bijna ideaal is in wijngaarden in gematigde klimaatzones een expositie richting zuid-oost / noord-west. De ochtendzon doet zijn werk maar pal oost zou riskant zijn in het voorjaar, wanneer er nog nachtvorst kan zijn. De ochtendzon kan dan wel eens de druivenknoppen niet snel genoeg opwarmen. Pal west is mooi, maar de middagzon is in de zomer bloedheet en een iets gedraaide richting is daarom te verkiezen.

Maar ja, heeft een wijngaardenier iets te kiezen? Alleen op het moment dat de wijngaard wordt aangelegd, of nog eerder, gekocht. De expositie in combinatie met de bodem zal de prijs van een grondstuk behoorlijk beïnvloeden, zeker in onze regionen waar de seizoenen grillig kunnen zijn. Bij de aankoop van een wijngaard (in wording) zal men moeten afwegen wat het zwaarste weegt : expositie of bodem. Liefst allebei. Is de wijngaard eenmaal gekocht, dan is het in handen van de wijngaardenier om iets moois te maken van de druivenstokken, dat gold voor de eerste mens die zesduizend jaar geleden een wijngaard aanlegde evenzeer als voor de hypermoderne wijnproducenten van vandaag.

Zon, beschutting, schaduw op het juiste moment, het zijn elementen die de kwaliteit van de druif meer dan je denkt beïnvloeden. Ik ben benieuwd naar de resultaten van het wijnjaar in wording: zal het uitzonderlijk warme en droge voorjaar gevolgen hebben voor de bloei in mei, de vruchtzetting in juni? Krijgen we bakken regen in juli wanneer de druiven naar volwassen trossen groeien? Geen jaar is hetzelfde, maar dit jaar biedt nu al veel mogelijkheden tot gissen. Mijn Boskoop heeft per bladknop al drie bloemtrosjes in aanleg, dat belooft wat! Ik heb hem streng terug gesnoeid in maart, misschien wordt dat wel beloond met een mooie oogst. Als…, mits…de hemel het wil. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden