Wijn in wording (3)

Hoera, druiven! denk ik, als ik de bloempjes zie, maar zo simpel is het niet. Zoals aan een struik niet alle knoppen regelmatig tot bloei komen, zo wil het aan de druiventrossen met zijn tientallen minibloempjes ook wel eens haperen. Te veel regen is funest voor de bloei, evenals harde wind en onvoldoende zon. Denk maar aan de planten in je tuin of op het terras, en dan tien keer gevoeliger.  Ten gevolge van weersomstandigheden kan er onregelmatige bloei en daarmee onregelmatige vruchtzetting aan de druiventros ontstaan. Beide zijn een reden voor slapeloze nachten voor de wijnboer, want een slordig gevormde druiventros is gevoeliger voor ziektes dan eentje die alles op zijn plaats heeft. Deze coulure, (onregelmatige bloei) en de daaruit volgende bloemval houden op dit moment wijnboeren wakker. Maar er is ook feest, natuurlijk: in Bordeaux wordt voor château-eigenaren in de derde week van juni, tijdens de Vinexpo, het Fête des Fleurs gevierd, het feest van de bloeiende wijngaard. Wijnen van oude en jonge jaargangen worden op een uitverkoren château geproefd door collega's, vrienden en wijnkopers van de betreffende eigenaar.  

Met dat ik de druif in bloei bestudeer en aan dat mooie bloemenfeest denk, zie ik steeds meer rare bolletjes op veel van de bladeren. Zo mooi en nieuw als ze zijn, zijn ze enigszins vervormd geraakt door iets wat hun volmaaktheid aantast. De slang in het paradijs van deze bloeiende druif. Enige studie leert mij dat het mooie jonge blad is aangetast door galmijt, een piepklein beestje dat al in de bladknop aanwezig blijkt te zijn. Hij creëert een soort wit spinsel in de nerven van het druivenblad en leeft ten kost van zijn energie. 'Aangetaste bladeren plukken', is het advies van de deskundige. Maar te veel blad plukken nu betekent wellicht te weinig blad tegen de tijd dat deze de zuren in de druiventros moeten omzetten in suikers..., in augustus, en dan zijn de druiven echt zuur. Weer wordt me duidelijk dat het pad van de wijnboer zeker niet over rozen gaat. Om zijn flessen of vaten in het najaar met wijn te kunnen vullen moet hij bijna wekelijks problemen in de wijngaard overwinnen of voorkomen.

Voor dit moment kijk ik gewoon alleen naar de mooie bladeren en  bloeiende trosjes van onze druif. Ik doe een schietgebedje dat het weer stabiel blijft en er af en toe wat regen komt en plof op het terras met een fles mooie wijn. Vanavond vier ik met mijn wederhelft ons eigen Bloemenfeest. Op een mooie oogst!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden