Wijn kopen: winkel of web?

Vroeger, toen ik nog een kleine jongen was, kon ik nooit een speelgoedwinkel voorbij lopen zonder naar binnen te gaan en me te vergapen aan de autootjes, lego en modelbouwdozen. Wanneer ik genoeg zakgeld had, of genoeg verdiend, kwam ik meestal wel met een aankoop thuis. En nog steeds is het zo dat ik bij elke speelgoedwinkel nog even naar binnen ga, maar kopen doe ik er nauwelijks nog.

Ik ben inmiddels wat ouder en mijn interesse ligt nu bij wijn. Wanneer we boodschappen gaan doen, dan doet mijn vrouw die grotendeels, terwijl ik voor de wijnschappen sta. Weer als een kind zo gelukkig vergaap ik me aan alle flessen die er staan. Vaak al in één oogopslag zie ik, een beetje teleurgesteld, dat er niets of nauwelijks iets in het assortiment is gewijzigd en vervoeg ik me weer bij mijn vrouw. Wanneer ik zie dat er een nieuw jaartal staat van een wijn die ik heb beschreven op mijn wijn-blog, waarvan de pagina goed wordt bezocht, dan kan ik het niet laten om die dan wel mee te nemen. Maar voornamelijk zoek ik, meestal tevergeefs, in de supermarkt naar wijnen van druivenrassen die ik nog niet “heb gehad”, tussen alle chardonnays, merlots, syrahs, cabernet sauvignons en sauvignon blancs.

In mijn woonplaats heb ik de keuze uit 8 verschillende wijnaankooppunten, maar de vierkante meters oppervlak die ze ervoor hebben is beperkt. Wijnen die in de aanbieding zijn krijgen wel mijn speciale aandacht. Ik probeer zuinig te blijven. Voor de wijnen van speciale druivenrassen zoek ik toch meestal wijnspeciaalzaken in andere plaatsen op. Ook ben ik ingeschreven voor talloze nieuwsbrieven bij internetwinkels en wijnsites. Ik lees ze altijd, maar wanneer er acties zijn, zoals 2 voor de prijs van 1 of geen verzendkosten, ook bij een kleine bestelling, wordt mijn interesse gewekt. Dan komt het kind weer in me boven, ga er even voor zitten, en verlekkerd bekijk ik het assortiment. Heel vaak resulterend in het plaatsen van een bestelling.

Ik zou de wijn-web-winkels graag twee tips willen geven:

Tip 1: laat de extra verzendkosten achterwege. Ook al is het maar voor 1 doos. Misschien dat daardoor de prijs per fles wel iets zal gaan stijgen, maar dat neem ik op de koop toe.

Tip 2: laat een gemengde bestelling toe en reken daar niets extra’s voor. Dus 6 verschillende flessen in 1 doos.

Ik schrijf dit misschien uit eigenbelang, maar wellicht zou het ook kunnen leiden tot een hoger aankoopgedrag, en niet alleen bij mij. In dat geval is het een win-winsituatie.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden