Wijn met goede herinneringen

De herinneringen kwamen allemaal weer naar boven en ik beleefde de reis weer helemaal opnieuw. Die voortreffelijke lunch met hertengoulash en een glas Malvasija in Motovun, een luxe diner met kalfsvlees, truffel en een glas Teran bij het restaurant van Kabola, smullen van gegrilde octopus in een achterafstraatje in Poreč en dwalen door het Toscaans aandoende landschap in Istrië op zoek naar die ene wijnboer.

 

Wijnhuizen bezoeken
Voor de lol was ik weer eens wat oude wijnfolders en proefnotities aan het bekijken, waaronder een folder over Istrië als wijnstreek met wat losse proefnotities. De overblijfselen van een bijzonder mooie reis vier jaar geleden waar ik een aantal kleine maar zeer interessante wijnhuizen in Istrië bezocht. Een selectie kleinschalige top-producenten met namen als Kozlović, Pilato, Arman, Kabola en Matošević en buiten Istrië nauwelijks bekend.

 

Kozlović was zo´n producent die grote indruk op me maakte met zijn haast filosofische benadering van wijn maken. Alle wijnen die ik proefde waren indrukwekkend zoals de half-zoete Muškat momjanski. Mijn proefnotitie van toen: "TOP!, meditatiewijn, delicaat, fris, mooie zoet/zuur balans en duidelijke impressies van sinaasappel, mandarijn en rozenwater, gooi de auto maar vol". Ook hun Malvazija Acacia was zeer bijzonder, een droge witte wijn van 100% Malvasia en 2 jaar gerijpt op houten vaten van Acacia hout. De combinatie van frisheid, lichte houttoets, elegantie, lindebloesem, een vleugje honing en lange afdronk zal ik niet snel vergeten.

 

Proeven en beleven
Dit moet naar Nederland dacht ik vier jaar geleden en besprak het idee met wijnmaker Gianfranco. Helaas, hij verkocht zijn volledige voorraad op de lokale markt en had niet echt de behoefte om buiten de landsgrenzen zaken te doen. Maar tijden veranderen.

 

Afgelopen woensdag bezocht ik de vakbeurs Wineprofessional 2010 en wat schetste mijn verbazing? Een stand met Kroatische wijnen, waaronder die van Kozlović, Pilato en Arman. Eerst thuis herinneringen opgehaald en nu staan de wijnen ineens voor mijn neus. Dit kan geen toeval zijn.

 

Ik heb met veel plezier een aantal witte wijnen mogen proeven op basis van onder andere Malvazija, Traminac, Muškat en Pinot Bijeli. Vaak opmerkelijk fris, bloemig en sappig. Heel even waande ik me weer in Istrië en zag me al weer zitten op een terras in Motovun. Inderdaad, wijn drinken is (weer) beleven. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden