Wijn neemt de tijd

Het sneeuwt al drie dagen, de wijnstokken moeten hoognodig gesnoeid worden. Een blik op de kalender leert me dat we moeten opschieten om het snoeien af te krijgen voordat de lente gaat beginnen.

 

Nu ik me heb gerealiseerd dat eiken vaten zo slecht nog niet zijn, vul ik in de kelder de vaten met de rode wijn van afgelopen jaar. Ik beslis welke wijn in welk vat gaat en hoe lang ze erin zullen blijven. Dat is een buitengewoon bepalende beslissing bij het maken van wijn – en een van de best bewaarde geheimen!

 

Omdat By the Grape alleen wordt gelezen door echte wijnliefhebbers, zal ik vertellen hoe ik die beslissing neem.
Eerst stel ik je voor aan mijn vrienden, de tannines. Het zijn moleculen die voorkomen in alle houten materialen, zoals druivenschillen, pitjes en steeltjes – bij het wijnmaken lossen ze op in de most.

 

En die tannines hebben veel goede kwaliteiten, zoals hun voorliefde om zich aan zuurstof te hechten om polymeren te vormen. Dat betekent: tannine 1 + O2 + tannine 2 = TOT + O2 + tannine 3= TOTOT… Dus de tannines grijpen zich vast aan de zuurstof en dat is een van de redenen dat wijn zo gezond is. Maar de tannines nemen ook de proteïnen in de wijn gevangen, dus tannine 1 + proteïne + tannine 2 = TPT… Ons speeksel bestaat uit proteïnen, dat is de reden dat je mond droog wordt als je rode wijn drinkt.

 

Als je dat begrijpt, is de beslissing niet moeilijk: hoe meer tannine een jonge wijn heeft, hoe nieuwer het houten vat moet zijn, want nieuw hout ademt meer dan oud hout, en hoe langer de wijn in het vat moet blijven. En wanneer mag de wijn eruit? Als hij je bij het proeven het gevoel geeft dat alle tannines zacht zijn geworden.

 

Dus als de wijn in de vaten zit, neem dan de rust om geduldig af te wachten, vergeet die Urge for going. Het heeft de tijd nodig, het kan niet sneller!


 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden