Wijn-spijs combinatie

“Hoe vind ik nu de perfecte wijn bij een bepaald gerecht. Ik wil niet meer zomaar iets opentrekken en ervaren wat er gebeurd als een wijn echt bij een gerecht past.” Dit hoor je vaak. Het lijkt ontzettend moeilijk. Toch ben je al goed op weg als je van te voren een aantal dingen uitsluit en wat andere dingen omarmt. Hier volgen gewoon wat regels en tips.

Regels :
• De smaak van de wijn mag het gerecht niet overheersen.
• De wijnen moeten evenals de gerechten in smaak worden opgebouwd.
• De wijnen moeten in volgorde van kwaliteit worden geserveerd.
• Probeer in een menu niet twee keer hetzelfde wijngebied te serveren.
• De wijn moet de goede temperatuur hebben.
• Droge wijnen vóór zoete wijnen.
• Jonge, lichte wijnen vóór oudere, zwaardere wijnen.
• De wijn moet het gerecht meerwaarde geven, aanvullen.

Tips :
• Denk goed aan de garnituren en sausen !
• Bij kruidige gerechten en kruidige wijn, bij frisse gerechten een frisse wijn etc.
• Hoog zuurgehalte valt niet te combineren.(citroen,sinaasappel)
• Probeer te letten op de streek of land bij je wijnkeuze.
• Let op de bereidingswijze van het gerecht.
• Let goed op het product zelf.

Dit wil dus zeggen dat je met meerdere dingen rekening moet houden om tot een goede keus te komen. Gemarineerde zalm is wat anders dan gegrilde zalm en wat voor garnituur komt erbij ? De saus is een bepalende factor bij een gerecht en dus ook bij de wijnkeuze!
Wit bij vis en rood bij vlees is niet meer zo vanzelfsprekend als iedereen denkt en er is ook nog mousserende wijn, rosé, port, sherry en dessertwijn.
Er bestaan veel klassieke combinaties zoals Chablis bij oesters, Sauternes bij ganzenlever en Roquefort en bij kaviaar zelfs wodka, maar het is een hele kunst om zelf een wijn te kiezen bij gerechten die je zelf hebt bedacht. (Supertip bij Roquefort is Cherry Marnier, met dank aan Chris Koot)
Dit lukt alleen door er veel over te praten en om de gekozen combinaties ook daadwerkelijk te proeven om te kijken of het bij elkaar past.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden