Wijn uit de Achterhoek

Het komt niet door Al Gore. Echt niet. Dat er nu wijn in Nederland gemaakt wordt, bedoel ik. Het komt door de Duitsers. Die zijn al jaren en jaren bezig met het ontwikkelen van druivenrassen die én zich heel snel ontwikkelen, rijpen dus, én vreselijk resistent zijn tegen allerlei ziekten. In ons vochtige klimaat en met die korte zomers heb je dat nodig. En nu gaat het dus goed. In Gelderland en Overijssel en Noord-Holland en Utrecht groeien wijndruiven. Net als in Limburg en Brabant. En de wijn die ervan gemaakt wordt is nog lekker ook! En duur ja, dat wel. Flink duur.

 

Oerend hard
Ga even mee naar de Achterhoek. Daar reed men tot voor kort alleen oerend hard om daarna zwaar aan het bier te gaan. Maar nu zijn er allerlei hele en halve hobbywijnbouwers. En die rommelen niet in hun eentje, ze werken samen. Als Achterhoekse Samenwerkende Wijnbouwers, precies. Een hele trits wijnen maken ze, in allemaal kleuren en stijlen.

 

Bij de wijnhandel
Moet je voor de meeste Nederlandse wijnen heel veel moeite doen om eraan te komen - naar het bedrijf zelf fietsen of zo - een stel wijnen van de Achterhoekers is bij Dirck III en bij wijnhandels te koop. Dirck heeft de Uut Bloaz’n 2007, een knisperend frisse witte van merzling en seyval blanc-druiven (nee, ook nooit van gehoord). Sappig als groene appels, verhelderend klaar en schoon. Mooi spul bij mosselen en hapjes, bij geitenkaas ook.

 

Verspreid over het land
Moet wel € 12,49 kosten. LFE (La Française d’Exportation - o ironie! - www.groupelfe.com) verspreidt verschillende andere wijnen over het land, zoals de Achterhoeks Goud Regent (circa € 15,-) en de op barrique gerijpte Achterhoeks Goud Solaris (circa € 19,-). Wijnen van niveau, wijnen die je blind geproefd van allerlei plekken laat komen, behalve uit ons eigen land. Tja, en dat moet dan maar wat kosten!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden