Wijn uit Hongarije

Bachus moet veel van Hongarije houden. Hij heeft Hongarije gezegend met een grote verscheidenheid van bodemsoorten en micro-klimaten, waardoor er al eeuwenlang een rijke wijncultuur bestaat. De Romeinen introduceerden de eerste wijnstokken, waarmee Hongarije “gewoon” tot de Oude Wereld behoort.

Veel tegenslagen
De Hongaarse wijnbouw heeft in haar historie veel tegenslagen gekend. Met name de gevolgen van de 2 wereldoorlogen waren bepalend voor de ontwikkelingen van de wijnbouw. Allereerst raakte Hongarije na de eerste wereldoorlog door het verdrag van Trianon in 1920 tweederde van haar grondgebied kwijt. Verscheidene, oorspronkelijk Hongaarse, wijngaarden liggen daardoor nu in Oostenrijk (Burgenland), Slowakije, Kroatië en Roemenie.

De tweede wereldoorlog bracht het communisme, waardoor kwantiteit opeens belangrijker werd dan kwaliteit. Grote wijnbedrijven pasten hun wijngaarden en stijl van wijnmaken gedwongen aan, waardoor karakterloze, waterige wijnen ontstonden. Doordat wijnboeren privé 0,3 hectare wijngaard mochten gebruiken, behield het land gelukkig wel zijn liefde en kennis.

Wederopstanding
In 1989 maakte het wijnland een nieuwe start. Veel wijngaarden werden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Getalenteerde Hongaarse wijnmakers, soms gecombineerd met buitenlands kapitaal, zorgen voor de wederopstanding van een klassiek en groots wijnland.

Grote diversiteit
Hongarije bestaat uit 22 wijnregio's, die door de grote variëteit in bodemsoorten, zonne-uren en neerslag, elk een eigen smaak hebben. Het land ligt tussen de 46e en 48e breedtegraad en daarmee op gelijke hoogte met Champagne en Bordeaux. Met 70.000 hectare wijnbouwgrond produceert Hongarije jaarlijks 3,5 miljoen hectoliter wijn.

Veel spannends te ontdekken
Naast de bekende dessertwijn uit Tokaj is er nog veel meer spannends te ontdekken. Witte inheemse druivenrassen zoals furmint, hárslevelű en irsai oliver zorgen voor prachtige wijnen uit de regio’s Tokaj en Balaton. Ook blauwe inheemse druivenrassen, zoals kadarka, kékfrankos en portugieser, maken robuste, kruidige rode wijnen uit gerenommeerde wijngaarden van Eger, Villány en Szekszárd.

Hongarije is terug op de internationale wijnkaart. Hou ze dus in de gaten ! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden