Wijn uit Slovenië: moet je echt eens proberen

Tijdens mijn bezoek aan Slovenië in 2008 ontdekte ik dat dit land een heleboel uitstekende wijnen produceert, die het verdienen wat meer aandacht te krijgen. De wijnen uit de westelijke regio’s kunnen erg lijken op sommige van de meest karaktervolle exemplaren uit Friuli.

www.jancisrobinson.com

Puklavec & Friends, Sauvignon Blanc 2009, Štajerska, Slovenië

Tijdens mijn bezoek aan Slovenië in 2008 ontdekte ik dat dit land een heleboel uitstekende wijnen produceert, die het verdienen wat meer aandacht te krijgen. De wijnen uit de westelijke regio’s kunnen erg lijken op sommige van de meest karaktervolle exemplaren uit Friuli. En wijnen uit het oosten van Slovenië hebben veel gemeen met die uit Steiermark in Oostenrijk. Over het algemeen zijn Sloveense wijnen goedkoper dan hun tegenhangers van over de grens.

Stevige fruitsmaak
Ik proefde onlangs een levendige, lekker droge Sauvignon Blanc van Puklavec & Friends, die me sterk deed denken aan de prachtige Sauvignons uit Steiermark. Hij is veel droger en geconcentreerder dan de doorsnee-Sauvignon uit Marlborough, en uitgesprokener dan een typische Sauvignon uit de Loire. Deze Sloveense wijn heeft een sterk aroma van verse, ‘groene’ vegetatie en een stevige fruitsmaak – echt een Sauvignon die je het water in de mond doet lopen.

Spectaculaire wijngaarden
Puklavec & Friends is de grootste particuliere wijnproducent van Slovenië. Ze gebruiken druiven van 1200 ha wijngaarden; de helft van die wijngaarden is hun eigendom. Als je de mooi ontworpen, maar niet bijster informatieve website van Puklavec bekijkt, zie je dat die wijngaarden behoorlijk spectaculair zijn: steile, groene terrassen rond Jeruzalem-Ormoz in Podravje in het binnenland van Slovenië.

Proeven!
Ik weet uit ervaring dat Slovenië een grote hoeveelheid uitstekende wijnen produceert. Mocht je deze Sauvignon dus niet kunnen krijgen, proef dan in elk geval eens een andere Sloveense wijn als je de kans krijgt. Deze Sauvignon Blanc is niet in Nederland verkrijgbaar; andere wijnen van Puklavec & Friends (zoals een blend van Sauvignon Blanc en Furmint of van Sauvignon Blanc en Pinot Grigio) zijn te koop bij Jumbo voor € 4,99.

Meer weten?
Kijk op www.JancisRobinson.com

Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden