Wijn uit Toscane: lekker luxe

Een heerlijke, volwassen wijn van het Toscaanse huis Antinori. Guado al Tasso is de tak van het bedrijf die in Bolgheri zit, aan de Toscaanse kust. De wijn is in principe een soort vroegwijze baby-Sassicaia, hoewel de blend van 60% cabernet sauvignon en 30% merlot opgevrolijkt wordt met 10% syrah en andere druivenrassen.


www.jancisrobinson.com 

Guado al Tasso, Il Bruciato 2007, Bolgheri, Italië

Een heerlijke, volwassen wijn van het Toscaanse huis Antinori. Guado al Tasso is de tak van het bedrijf die in Bolgheri zit, aan de Toscaanse kust. De wijn is in principe een soort vroegwijze baby-Sassicaia, hoewel de blend van 60% cabernet sauvignon en 30% merlot opgevrolijkt wordt met 10% syrah en andere druivenrassen. Complex én zacht
Il Bruciato krijgt een behoorlijk luxe behandeling in de kelder: een malolactische gisting op eiken en acht maanden rijping op barrique. Daardoor is-ie om te drinken zowel verrukkelijk complex als zacht. De druiven komen duidelijk van een warmere plek dan Bordeaux, maar het resultaat doet totaal niet gestoofd of overrijp aan. Deze wijn – die ook zo geweldig is dankzij het feit dat 2007 een heel goed jaar was in de Maremma – kun je nog een jaar of vier bewaren.

Zeilers en wijn
Er bestaat een theorie dat de beste plekken voor cabernet sauvignon allemaal aan westelijke kusten liggen: Bordeaux, Noord-Californië, Margaret River, Bolgheri. Onlangs ontmoette ik bij een proeverij in Sri Lanka een Amerikaan die negen maanden per jaar de wereld rondzeilt. Hij vertelde me dat de oceaanstromingen langs een westelijke kust over het algemeen koeler zijn dan die langs een oostelijke kust. Misschien helpt dat de cabernet sauvignon aan land koel te houden.

Ik vraag me echter af of de Tyrrheense Zee dicht bij het dorp Bolgheri nou zoveel koeler is dan de Adriatische Zee langs de oostkust van Italië. Is er een zeeman die me kan helpen?

Il Bruciato 2007 kun je online bestellen bij de Belgische wijnhandel Young Charly (www.young-charly.com) voor € 15,15 per fles.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com. Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden