Wijn van Sicilië

Bent u wel eens op Sicilië geweest? Op de Etna gekeken, waar een dak nog half uit de zwart gestolde lava steekt? De Baai van Siracusa zien glinsteren in de ochtendzon? Samen met een paar honderd toeristen langs de Griekse tempels van Agrigento gesukkeld? Ik wel.

 

Op de kast prijkt nog een vergroting van ons gezinnetje voor een grondig doorgeroest eettentje, gemaakt door een braaf zelfontspannende camera. Goed, de reis is alweer een poos geleden, maar de herinnering gloeit nog regelmatig op.

 

Heerlijks van Sicilië
Tja, en dan grijp ik naar de fles. Want wat komt er niet voor heerlijks van Sicilië! Puike witte, ronkende rode, verblindende zoete. Grootimporteur Coenecoop bijvoorbeeld organiseert de wijnen van Santa Tresa naar ons land. Prestigieus spul hoor. Neem de Rina Ianca (nee, ik ben geen B vergeten) 2007, een witte van de eigen druivensoort grillo in combinatie met de Franse viognier (adviesprijs € 8,-). Een lik eikenhout erbij en kijk, we hebben een zeer aangename wijn die precies de middenweg bewandelt tussen frisheid en rondeur. Tussen sauvignon blanc en chardonnay, zeg maar. Perfect bij kip, perfect bij verse tonijn - zolang we dat nog mogen eten.

 

Kleur en smaak
Hun Cerasuolo di Vittoria 2007 (het is even oefenen, maar als je die naam kunt uitspreken zit je gebeiteld bij je wijnvrienden; klemtoon op de eerste o) heeft heel veel kleur en dito smaak, rond en bijna overrijp (adviesprijs € 9,-). Meer iets voor gure herfstavonden, maar die krijgen we misschien nog in mei. De lekkerste vind ik de Nero d’Avola-Cabernet Sauvignon 2007, rond, vol, met zo’n fantastisch schip vol zwarte cassisbessen dat komt binnenvaren. Kost zo’n € 12,-. De Santa Tresa’s koop je bij de echte wijnhandels.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden