Wijn voor mooie mannen

Vorige eeuw heb ik een boekje over de geschiedenis van mannenmode geschreven. Hoezo heeft dat niks met wijn van doen? In beide is stijlvolle eenvoud het kenmerk van het ware.

 

Kijk maar naar de Sapeurs, de gentlemen of Cabongo, www.princeclausfund.org. Dandy’s van de derde wereld, dandy’s net zo streng in de leer als hun Britse leermeesters begin achttiende eeuw. Hereklere en wijn dienen vrij te zijn van fratsen en frutsels en verdere overbodigheden. Klinkt simpel, maar is zo makkelijk nog niet. Vooral omdat stijl nauwelijks in regels te vatten is. 'Nooit meer dan drie kleuren combineren,' zeggen de Sapeurs. 'Zo natuurlijk mogelijk wijn maken,' zeggen de ware wijnboeren.

 

Toch kan zulk zindelijk advies resulteren in preservatievencolporteurs die ogen als afgedankte Cliniclowns en flessen riekend als wc-verfrisser met schadelijke drijfgassen. Ik proost op de Sapeurs, die er in zulke moeilijke omstandigheden zo subliem uitzien. En ik proost met beaujolais. Omdat daar beau en jolie in zit, in het woord en in de wijn, omdat het de streek is waar het natuurlijke wijnmaken begon, in de jaren vijftig, door Jules Chauvet en omdat de ware beaujolais een dandy is, sublieme eenvoud.

 

Eigenlijk heb ik geen aanleiding nodig om beaujolais te promoten, maar vooruit: het onvolprezen restaurant Le Garage werd deze week benoemd tot Bistrot Beaujolais, wegens het ruimhartig schenken van heerlijke beaujolais door Joop Braakhekke. We vierden het met ouderwetse eerlijke heerlijkheden als worsten die een beetje naar poep ruiken (van Bobosse, dé worstmaker van de Beaujolais), paté, rillettes, andouilettes (dat is wat u gewoonlijk aan de hond geeft, pens, maar dan in worstvorm en met mosterdsaus), slakken, merg, uiencompote...

 

En sommelier Erwin Walthaus schonk er de beaujolais bij van de Bende van Vier, van de Gekken van de Beaujolais, van Marcel Lapierre en z’n kompanen, die in navolging van Chauvet beaujolais maken zoals het behoort, van louter druifjes, ongefilterd, ongezwaveld, ongesuikerd, niks toegevoegd, niks weggehaald. Broeva! Haro!

 

En Joop had zich weer subliem gekleed. De gentleman, de gentle man, van de Garage.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden