Wijnarrangementen

Het is tijd om het wijnarrangement eens nader onder de loep te nemen. Weinig trends die zich zo hebben weten te settelen de laatste 10 jaar als deze weldaad per gang: bijna elk zichzelf respecterend restaurant stimuleert inmiddels de mogelijkheid om een wijnarrangement op je diner af te stemmen. 3 glazen, 5 glazen, 28 glazen, inmiddels ook als ‘BOB-arrangement’ (halve glazen, voor de chauffeurs onder ons): waar houdt het op?!

 

Als je geluk -of pech, die keus laat ik aan u- hebt krijg je er een sommelier bij die uitgebreid vertelt over de achtergrond van alle wijnen, alsof je weer terug bent in de schoolbanken. Maar vaak wordt voorbij geschoten aan dat waar het daadwerkelijk om gaat: hoe lekker de wijn is! Natuurlijk in combinatie met het gerecht, maar ook an sich! En helaas is de reden hiervoor toch meer dan eens de aloude slogan: “ze vreten je arm, en drinken je rijk”. Wijnarrangementen zijn namelijk een gouden handel, je zou als restaurant wel gek zijn om dat niet te benutten. In het ergste geval gaat het ook nog om kelderrestanten die maximale winst opleveren, en gewoon richting het gerecht gezwetst worden.

 

Is er dan helemaal niets positiefs te melden over dit fenomeen? Zeker wel. Er ligt namelijk nog een taak die opgepakt dient te worden, en wel door de consument, de gast! Bezint eer ge begint, zou ik willen zeggen: vraag de volgende keer dat er buitenshuis gedineerd wordt vooraf eens welke wijnen je geschonken zou krijgen in je arrangement (hoeveel restaurants die dit niet vooraf verklappen)! Misschien dat de verassing dan iets minder is, maar wie wat van wijn weet, kan dan wel een eerlijke afweging maken, en dan beslissen of een flesje wit en daarna een mooie rode van zijn of haar favoriete druif of streek (uitgaand van een wat uitgebreider wijnkaart) niet gewoon veel lekkerder is dan jezelf vol te laten gieten met wijn die zo door en doorcorrect is!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden